С наближаването на зимата все повече домакини започват да се питат дали ще им излезе по-изгодно да си направят домашна зимнина, или да си купят готови консерви. Търговците по столичните пазари са убедени, че домашната туршия не е забравена. А напротив, в момента изживява своя ренесанс.

Причината за това е тазгодишната отлична реколта. В момента зеленчуците са с чудесно качество и прилична цена, обяснява търговец на Женския пазар. И допълва, че миналата година продукцията е била изключително лоша поради сушата.

Търговците са се принуждавали дори да внесат зеленчуци от съсесни държави като Македония, Гърция и Турция. А за малкото, което са успели да произведат, е трябвало да отидат тонове вода за поливане, понеже нямало дъжд. И допълват, че по магазините в момента цените на консервите са изкуствено завишени, а се очаква да поскъпнат и още до Коледа и Нова година.

Много по-изгодно е да си купите зеленчуци от пазара, да направите домашна зимнина, отколкото да купувате готови консерви, коментира дама на средна възраст. Миналата година имаше проблеми с по-високите цени и некачествените зеленчуци, затова много домакини решиха да не се мъчат вкъщи и да заложат на това, което се продаваше по магазините. Със сигурност обаче не е толкова вкусно, убедени са и продавачи и купувачи.

Въпреки че самото приготовление изисква много време, по-възрастните хора с удоволствие се отдават на тази дейност. По пазарите основно се срещат баби, натоварили колички със зеленчуци, които да затварят в буркани.

В момента цените на готовите буркани не са по джоба на всеки.

Според потребители само преди месец буркан от 800 грама червени чушки се е продавал за около 3 лв., а в момента цената му е набъбнала до 4л70 лв., което е с повече от 50 процента отгоре. Това е нормално, защото сега хората се запасяват за зимата, смятат купувачите. Според тях обаче, ако изчакат още един месец, за да си купят буркани с туршия, те ще са още по-скъпи.

Ако твърдо сте решили да заложите на домашно направеното, ориентирайте се откъде ще бъде най-изгодно да си напазарувате зеленчуци. Цената на морковите варира от 0л80 лв. за килограм до левче. Карфиолът струва между 1л80 и 2 лв. за килограм.

Много изгодно излизат червените чушки, които освен за туршия, могат просто да се опекат и да се сложат в найлонови пакетчета във фризера. По този начин си спестявате варенето. В момента килограм от червените чушки се продава за около 80 стотинки до 1л20 лв.

Любителите на червените камби, ако решат да ги консервират за зимата, ще похарчят между 1л80 и 3л20 лв. за килограм. Въпреки високата им цена хората масово си пазаруват от тях, тъй като са предпочитано мезе на трапезата за всеки българин.

За царската туршия всяка домакиня знае, че ще са и необходими и зелени домати. В момента зеленчукът по пазарите се продава за около левче. Хората, които пък са решили, че е крайно време да сложат зеле в бидони ще трябва да извадят 40 стотинки за килограм.

Повечето рецепти за туршия включват олио и оцет. Изключително слабата реколта от слънчоглед през миналата година доведе до рекорден ръст в цените на олиото. Само за няколко месеца цената му скочи двойно и вече се продаваше за над 3л50 лв. литъра.

През тази година обаче добивите от слънчоглед бяха значително по-високи, заради по добрите климатични условия. Освен това производителите засяха с около 10 процента повече от зърното, за да няма недостиг. Заради това и цената на суровината падна, но все още това не се е отразило върху тази на олиото.

Въпреки това домакините в някой от големите търговски вериги магазини могат да си купят литър олио за около 2л70 лв., а ако решат да вземат по-голямо количество, цената му може да намалее до 2л50 лв. за литър. Най-масовите марки олио обаче се продават за над 3 лв. за литър. Цената пък на оцета варира от 0л80 до 1 лев за литър.

Домашната туршия излиза по-евтино. Ако кило зеле струва 40 стотинки, то буркан от 800 грама зелеви листа излиза 3л50 лв. Килограм от вкусните корнишони пък струва левче, а за буркан от 600 грама домакинята трябва да похарчи най-малко 1л30 лв. Същото е положението и с червените чушки. Консерва от тях вече минава 4л70 лв. На пазара килограм от зеленчука е от 80 стотинки до 1.20 лв.

Източник:в."Новинар"