Американските финансови пазари се лишиха от правото да бъдат основа на стабилната световна икономика, която изисква да се вземат колективни решения, в това число и в рамките на ООН. Това заяви след среща с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун нобеловият лауреат за икономика Джоузеф Щиглиц, цитиран от РИА Новости.

Щиглиц, професор по икономика в Колумбийския университет, е бил един от петимата поканени от генералния секретар водещи теоретици на глобалната икономика, с които тпй обсъдил възможностите за изход от глобалната финансова криза.

„Много от елементите на стария ред, когато американските финансови пазари се възприемаха като извор на мъдрост, като източник на стабилност за световната икономика очевидно загубиха легитимност. В този контекст е много важно в рамките на ООН, където членуват всички държави, а кризата се отразява върху всички тях, да се даде възможност за вземане на съвместни решения," каза Щиглиц пред журналисти.

Във връзка с това Нобеловият лауреат подчерта, че ООН е източникът на международна легитимност, дори и при търсенето на изход от кризата.

„Това е международна организация, която обединява всички страни. Това е мястото, където е необходимо да се провеждат дискусии за основни принципи, където ще се чуе гласът не само на развитите и бързо развиващите се страни, но и на по-малко напредналите държави," смята Щиглиц.

На срещата с генералния секретар на ООН освен Щиглиц са участвали и негови колеги от Колумбийския унивесритет: Джефри Сакс, известният изследовател в областта на „шоковата терапия" в икономиката; бившият главен икономист на МВФ и професор в Харвард Кенет Рогов; професорът по политикономика в Харвард Дани Родрик и директирът на изследователски Център за глобално развитие Нанси Бердсал.

Освен Щиглиц никой друг не пожела да даде интервю.

Сн.: Джоузеф Щиглиц, Нобелов лауреат за икономика