Цените на имотите в САЩ са се понижили с най-много от 17 години насам през август на фона на продължаващото повишение на броя на просрочените ипотеки.

През последния месец на лятото цените на недвижимите имоти са се понижили с 5.9%, или най-голямото им понижение от 1991 г. насам, когато започва и статистиката.

Вчера стана ясно, че просрочените ипотеки са се повишили със 71% на годишна база през третото тримесечие, според данни на RealtyTrac.

Всяко продажба на ипотекиран имот от страна на банка води до понижение в цената на имотите в съседство от около 220 000 долара, според данни на Federal Deposit Insurance Corp.

Към края на юни щатските банки са разполагали с имоти на стойност 9.9 млрд. долара, което е значително повишение в сравнение с тези на стойност 8.5 млрд. долара три месеца по-рано, сочат още публикуваните от Bloomberg данни.

В цялата страна броят на просрочените ипотеки е възлязъл на около 766 000, което е повишение от 71% на годишна база.

До края на годината от RealtyTrac очакват над 1 млн. притежавани от банката имоти да излязат на пазара, или около една трета от жилищата, обявени за продажби в САЩ.

Това е изключително лоша новина за живеещите в квартала съседи, желаещи да продават, защото означава низходящ натиск върху цената и на техните имоти.

През третото тримесечие над 250 000 жилища собственост на банките, отпускащи ипотечни кредити, са били предложени на пазара, от които 81 000 са били купени през изминалия месец, сочат още публикуваните данни.

Този тип жилища имат изключително голямо значение за цените на имотите, продавани на пазара, като привличат първоначално интереса на всички желаещи да купуват.

Шест щата - Калифорния, Флорида, Аризона, Охайо, Мичикан и Невада, са допринесли за около 60% от пазара на жилища с просрочени ипотеки. Номер едно в тази негативна класация е Калифорния.