Златото след кратко покачване през нощта отново спада и днес е с 2% по-евтино заради световната кредитна криза и спадащите цени на борсовите индекси. Търсенето на метала не помага. Спот цената спадна до 707.00 долара за тройунция в сравнение с нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 722.50 долара за тройунция.

Петролът също загуби първоначалните печалби и падна отново към вчерашното 16-месечно дъно под 68 долара за барел. Инвеститорите пренебрегнаха почти сигурното днешно намаление на продукцията на ОПЕК и вместо това обърнаха внимание на вероятността за продължителна глобална рецесия.

Междувременно излезлите слаби прогнози за световните производители на леки автомобили и съобщенията за съкращения в големи американски компании, сред тях Crysler и Xerox, задълбочи допълнително страховете от по-голяма рецесия.

Американският лек суров петрол със срок на доставка декември загуби 21 цента до 67.53 долара за барел, докато английските контракти на сорта Брент поевтиняха с 26 цента до 65.66 долара за барел.

Икономисти коментираха, че ако не беше очакваното днес намаление на продукцията, цената на петрола е щяла да се срине, имайки предвид слабостта на азиатските борсови индекси.

Петрол - технически анализ

Покачванията ще бъдат спирани от пробитото дъно на 68.88, а след това идва 69.80, където се намира 38% корекция на спада 76.20-65.90. Подкрепа е вчерашното многомесечно дъно на 65.90. По-надолу опори са 65 и 64.

Отдел "Анализи валутни пазари",

ФК "Логос-ТМ" АД