Британската икономика е отбелязала по-голямо от очакванията на специалистите свиване през изминалото трето тримесечие-доказателство, че страната се насочва към първата си от 1991 г. насам рецесия, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт за трите месеца до септември се е понижил с 0.5% от второто тримесечие, или първата тримесечна контракция от 1992 г. насам, показаха данни на британския статистически институт.

Експертите прогнозираха свиване на икономиката на страната с 0.2% за третото тримесечие.

През настоящата седмица министър-председателят на страната Гордън Браун обяви, че сценарият за рецесията е доста вероятен, което бе и първото признаване на правителството за евентуално свиване на икономиката.

В усилията си да стимулира икономиката на Великобритания централната банка прибегна до намаляване на лихвите с половин процентен пункт, което бе и най-голямото намаление от 2001 г. насам.

Анализаторите прогнозират, че проблемът в случая е неяснотата относно дълбочината и продължителността на кризата, обхванала финансовия сектор и впоследствие прехвърлила се и върху реалната икономика.

Задълбочаване на финансовата криза ще предопредели това дали свиването на икономиката ще е за две-три тримесечия или ще е с много по-сериозен характер.

Секторът на услугите, който допринася за около две трети от британската икономика е отбелязал спад от 0.4%, което бе първата му контракция от 1992 г. насам, според статистическите данни.

Великобритания бе първата страна от индустриално развитите държави в Г-7, която оповести ръста на икономиката си през третото тримесечие на годината.

Изнесени по-рано прогнози на МВФ подготвиха очаквания за най-слаб ръст на световната икономика от 1982 г. насам през следващата година. Според организацията той ще възлезе на 3%.

Британският паунд загуби близо 20 цента за последните пет дни спрямо щатския долар, като регистрира сериозни понижения и спрямо останалите основни валути като йената например.

Брутният вътрешени продукт за трите месеца до септември се е понижил с 0.5% от второто тримесечие, или първата тримесечна контракция от 1992 година насам, посочиха данни на националния статистически институт на страната.

Икономистите прогнозираха свиване на икономиката на страната с 0.2% за третото тримесечие.

През настоящата седмица министър председателя на страната - Гордън Браун обяви, че е сценария за рецесията е доста вероятен, което бе и първото признаване на правителството за евентуално свиване на икономиката.

В усилията си да стимулира икономиката на страната централната банка прибегна до намаляване на лихвите с половин процентен пункт, което бе и най-голямото такова от 2001 година насам.

Анализаторите прогнозират, че проблемът в случая е неяснотата относно дълбочината и продължителността на кризата обхванала финансовия сектор и впоследствие прехвърлила се и върху реалната икономика.

Задълбочаване на финансовата криза ще предопредели това дали свиването на икономиката ще е за две-три тримесечия, или ще е с много по-сериозен характер.

Секторът на услугите в страната, който допринася за около две трети от британската икономика е отбелязал спад от 0.4%, което бе първата му контракция от 1992 година насам, според статистическите данни.

Великобритания бе първата страна от индустриално развитите държави в Г-7, която оповести ръста на икономиката си през третото тримесечие на годината.

Изнесени по-рано прогнози на МВФ посочиха очаквания за най-слабия ръст на световната икономика от 1982 година насам през следващата година. Той се очаква да възлезе на 3%.

Британският паунд загуби близо 20 цента за последните пет дни спрямо щатския долар, като регистрира сериозни понижения и спрямо останалите основни валути, като йената например.