Варна спечели за втори път наградата за най-добър град за живеене на вестник "24 часа" и „Дарик радио". Организаторите обявиха, че класирането представя по-скоро субективни критерии, а не е толкова състезание между кметовете на отделните градове.

В рамките на изследването влизат 40 града, които са оценявани по 44 критерия, на фона на 35 града и 40 критерия през изминалата година. Четири допълнителни критерия са били добавени през тази година, които отразяват реалното състояние на градовете.

Класацията е направена от хората, живеещи в градовете, които ги познават изключително добре и е подреждане за начина на живот. Градът се избира от хората въз основа на това дали може да се прави бизнес, дали има работа за населението, както и дали може да се живее добре, коментира Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио.

Сред критериите влизат такива като повече слънчеви дни, отлични места за пиене на кафе, чувство за хумор на жителите и др., които могат да надделеят за оценка и да съдействат за изкачване по-нагоре на съответния град.

Кметовете на градовете възприемат класацията като състезание между тях, едно благородно такова, което определено има положителен ефект, според Асен Гагаузов, министър на регионалното развитие и благоустройството, патрон на инициативата. Той приветства тази класация, като заяви, че се надява и в бъдеще да бъде правена.

Напълно логично, София спечели наградата за бизнес град. Това е напълно естествено - на фона на това, че 70% от инвестициите в страната са насечени към столицата, коментира кметът на града Бойко Борисов, след като прие наградата.

Той си пожела повече от инвестициите да бъдат пренасочвани към останалите градове, за да се реши проблемът с пренаселването на столицата и затрудненията, които предизвиква то за инфраструктурата.

Само през вчерашния ден от автомагистралата от Варна към София са влезли около 300 000 автомобила, което, само по себе си, е красноречиво, коментира кметът Борисов.

Между 40 и 80 хил. души идват всяка година да живеят в София, което се предопределя и от факта, че тя е бизнесцентър на страната. Само немските инвестиции в столицата през тази година възлизат на 1.5 млрд. лв., допълни Борисов.

Тази година бяха добавени още три номинации - за най-зелен, за най-красив и най-културен град за живеене. Тетевен спечели наградата за най-зелен град, за най-красив бе определен Велико Търново, а за най-културния град - Пловдив.