Нивата на наемите в Манхатън може да се понижат с около 25% от момента до средата на 2010 г., прогнозират от консултантската компания Colliers ABR. Причина за това ще са съкращенията на десетки хиляди работни места във финансовия сектор.

Следващите една-две години ще са изключително трудни за пазара на търговски имоти в щатската финансова столица, коментират специалисти пред Bloomberg.

Докато очакванията са положителни за развитието на пазара на имоти в града и покрайнините в дългосрочен аспект, то до преминаването на кризата и негативните последици от нея ситуацията ще е трудна.

Прогнозите на пазарните участници са за загуба на 165 000 работни места в офисите до края на 2010 г., което е близо двойно завишаване на предходните очаквания за 85 000.

Близо 35 000 от общия брой на тези, които се очаква да останат без работа, са именно финансовите специалисти, които са и най-засегнати от кризата.

Три от петте най-големи базирани в Ню Йорк инвестиционни банки - Bear Stearns Cos., Lehman Brothers Holdings Inc. и Merrill Lynch & Co., или са банкрутирали, или са били закупени заради ипотечната криза.

Закупените банки обаче най-вероятно ще се разделят с огромен брой работни места в тях - в усилията на купувачите им да оптимизират разходите.

В отделен доклад, публикуван вчера, стана ясно, че обемът предлагани площи на пазара в Ню Йорк се е повишил до 9.7% от общите такива през третото тримесечие, в сравнение с 9% тримесечие по-рано. Това бе и най-голямото му тримесечно повишение от шест години насам.

Наличността на търговски площи в централните части на града се е повишила до 10.4% от 9.6%, докато в Манхатън - до 9.7% от 8.9%, което бе първото за тази година повишение над 9%.