Холандската застрахователна компания Aegon NV, която е собственик и на щатския застраховател Transamerica Corp., е получила 3 млрд. евро капиталова инжекция от правителството на Холандия, информира Bloomberg.

Така Aegon става втората холандска финансова компания, която се възползва от програмата на правителството за спасяване на финансовия сектор.

Aegon ще издаде 750 млн. ценни книжа без право на глас на цена от 4 евро всяка на Vereniging Aegon, която е най-големият акционер в компанията, се казва в съобщение на застрахователната компания разпространено днес.

Vereniging Aegon от своя страна ще получи финансиране от правителството на страната, се казва в съобщението на компанията.

Aegon последва финансовата група ING Groep NV и се възползва от 20-те млрд. евро, които холандското правителство задели на 10 октомври за финансовите компании.

ING, която е най-голямата холандска компания за финансови услуги, ще получи половината от сумата, като продаде привилегировани акции без право на глас на правителството, след като отчете предварителна загуба от 500 млн. евро за третото тримесечие.

Aegon NV обяви през април тази година, че се надява да привлече 2.5 млн. клиенти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) до 2010 г.

Въпреки че е базирана в Холандия, по-голямата част от приходите на Aegon идват от САЩ.