Всяка година списание Фобрс изготвя списък на най-високоплатените починали знаменитости.

За втора поредна година топ 13 се оглавява от Елвис Пресли. Кралят на рока е спечелил 52 млн. долара за последната година, което е повече от някои живи суперзвезди - като Джъстин Тимбърлейк (44 млн. долара) и Мадона (40 млн. долара).

"Щастливата тринадесетица" има общ доход от 194 млн. долара за периода октомври 2007 - октомври 2008 г.

Дебют на трето място тази година прави Хийт Леджър. Последният му филм The Dark Knight донесе приходи от 991 млн. долара. Списание Форбс изчислява печалбата на Леджър на 20 млн. долара.

Ето и пълният списък на 13 починали хора, които правят повече пари от нас:

1. Елвис Пресли - 52 млн. долара

Починал на: 16 август 1977 г. от инфаркт

Въпреки че не е между живите от 31 години, годишният доход на Елвис продължава да расте (от 49 млн. долара до 52 млн. долара за последната година). Най-много пари идват от посещения в имението Грейсланд и продажба на сувенири. Допълнително приходи има от авторски права и от лансираното тази година Elvis Sirius Satellite Radio Show.

2. Чарлз Шулц - 33 млн. долара

Създателят на анимационни филми е починал на 12 февруари 2000 г. от рак на дебелото черво.

Миналият октомври бе подписано ново споразумение с Warner Bros. Studios за издаване на DVD-та на най-известната анимационна серия на Шулц - Peanuts. Шулц и Айнщайн са "абонирани" за списъка на Форбс - присъстват в него от създаването му насам.

3. Хийт Леджър - 20 млн. долара

Актьорът почина на 22 януари тази година от свръхдоза медикаменти.

Преди смъртта си Леджър е подписал изгоден договор с продуцентите на The Dark Night, включващ процент от бокс офис печалбата и продажба на сувенири. Заедно с авансовото плащане за незавършения филм The Imaginarium of Doctor Parnassus, доходът му за последната година се закръгля на 20 млн. долара.

4. Албърт Айнщайн - 18 млн. долара

Айнщайн умира на 76-годишна възраст на 18 април 1955 г. от естествена смърт.

В портфолиото на Айнщайн се откроява проекта Baby Einstein на Disney. Това е система от помагала за обучение на много малки деца, вдъхновена от откритията на легендарния учен. В последните години марката се разраства и се предлага за деца в начално училище.

5. Аарон Спелинг - 15 млн. долара

ТВ продуцентът умира от сърдечен удар на 23 юни 2006 г. на 83-годишна възраст.

Неговата компания Spelling Television държи правата за излъчване на редица сапунени опери и хитови сериали като Ангелите на Чарли, 7th Heaven и Бевърли Хилз 90210.

6. Д-р Сиус (Тиодор Гийзел) - 12 млн. долара

Писателят умира на 24 септември 1991 г.

Тиодор Гийзел е автор на детски книжки, много от които са филмирани. Той печели пари от авторски права.

7. Джон Ленън - 9 млн. долара

Вокалистът на Бийтълс е убит на 8 декември 1980 г.

Най-успешната година за финансите на Ленън бе 2004 г., когато доходът му достигна 24 млн. долара поради уреждане на съдебен спор за авторски права между Бийтълс и EMI. Но и тази година Ленън не се е справил зле.

8. Анди Уорхол - 9 млн. долара

Художникът почина на 58-годишна възраст след усложнения при операция.

Приживе Уорхъл твърдял, че да си добър в бизнеса е висша форма на изкуство. Явно той е, защото години след смъртта му той печели милиони от авторки права и продажба на сувенири и др. Има договори с Pepe Jeans, парфюми Bond no. 9, Seiko и Royal Elastics.

9. Мерилин Монро - 6.5 млн. долара

Монро умира на 5 август 1962 г. от свръхдоза медикаменти.

Единствената дама в списъка печели от договори за използване на нейното име и снимки в кампании на Mercedes-Benz, Unilever и Sunsilk.

10. Стив Макуин - 6 млн. долара

Актьорът умира на 30 ноември 1980 г. вследствие на усложнения при операция.

За правото да използват неговото име в рекламните си кампании през последната година са платили Dolce & Gabbana, Ballantine и Tag Heuer.

11. Пол Нюмън - 5 млн. долара

Актьорът почина на 26 септември от рак на белия дроб.

Той печели най-вече от повторения на класически филми с негово участие. Последният проект с негово участие бе сериалът Empire Falls. Той има и марка салатен сос Newman's Own, който само за миналата година е донесъл приходи от 120 млн. долара. Актьорът дари 100% от печалбата от соса за благотворителност.

12. Джеймс Дийн - 5 млн. долара

Дийн умира на 24-годишна възраст в катастрофа.

Той е най-младият член на елитния топ 13. Неговият лик се използва в рекламните кампании на линията Rebel (която е вдъхновена от него), Converse и Mercedes Benz.

13. Марвин Гей - 3.5 млн. долара

Певецът е убит на 1 април 1984 г.

Motown Records продължават да правят пари от авторски права. Миналата година бяха издадени посмъртно и два албума с кавър версии на Гей.