Европейските банки са пет пъти по-изложени на риск заради развиващите се пазари в сравнение с американските и японските, сочат изнесени днес данни на Банката за Международен Сетълмент.

Общите заеми, отпуснати от австрийските банки на развиващите се страни, възлизат на около 85% от БВП, като тези към страните от Източна Европа са 80% от БВП на Австрия. Заемите са били в размер на близо 300 млрд. долара.

Швейцария се нарежда на второ място по този показател, като заемите, отпуснати от банките на развиващите се страни, възлизат на 50% от БВП на страната. Трета в тази класация Швеция с кредити в размер на 25% от БВП на страната.

Това прави банките в Европа и Великобритания около пет пъти по-изложени на риск от американските и японските такива.

В тази насока негативно развитие на развиващите се икономики би имало негативен ефект на бумеранг за европейските финансови институции, става ясно от анализ на щатската инвестиционна банка Morgan Stanley.

Именно поради тази причина и европейската валута е изложена в по-голяма степен на риск и на низходящ натиск в сравнение с долара, или йената, коментират още специалистите.

МВФ вече определи кредитна линия за подпомагане на изпадналите в затруднения икономики на развиващите са страни, като е дала заем в размер на 16.5 млрд. долара на Украйна, като в момента преговаря и с Унгария.

През изминалата седмица от МВФ обявиха и кредитна линия от 2.1 млрд. долара към Исландия.

Данните сочат още, че отпуснатите кредити към развиващите се страни са 13% от общото световно международно кредитиране.

Заетите средства от банките в Европа и Великобритания към развиващите се страни е било съответно 21 и 24% от БВП на страните.

Страните от ЦИЕ са допринесли за заеми в размер на 1.6 трлн. долара, докато Азия и Южна Америка са били с едва 1.5 трлн. и 1 трлн. долара.

Балтийските страни Естония, Литва и Латвия са получили заеми в размер на 123 млрд. долара, сочат още публикуваните от BIS данни, цитирани от изданието Finfacts Ireland.