Цените на недвижимите имоти в 20-те водещи щатски метрополиса са се понижили с най-високия в историята си темп, посочиха изнесени данни за индекса S&P/Case-Shiller вчера, цитирани от Bloomberg.

Основна причина за това е продължаващото повишение на ипотеките, изпаднали в просрочие, и продажбата на подобни жилища от страна на банките, което оказва и низходящ натиск върху цените.

Индексът, следящ изменението на цените на имотите във водещите щатски градове, се е понижил с 16.6% през август, в сравнение със същия месец на предходната година, след като регистрира спад от 16.3% през юли.

Той е падал всеки месец от януари миналата година насам, което бе и най-дългото му понижение от началото на статистиката през 2001 г.

На месечна база цените на имотите през август са паднали с 1%, след като през юли понижението им възлезе на 0.9%.

Спадът в средната цена е съдействала за повишение на обема на продажбите през изминалия месец до най-високото им от началото на годината ниво. Очакванията на пазарните наблюдатели са и през следващите месеци да станем свидетели на активност при сключваните сделки.

Анализаторите обаче очакват, че цените на имотите имат още известен потенциал за понижение преди да достигнат своето дъно. Някои специалисти прогнозират, че то ще бъде достигнато през следващата година.

За пети пореден месец понижение са отбелязали цените на имотите във всички основни региони на страната, водени от спадът с 31% в цените на имотите във Финикс и Лас Вегас.

Само два града бележат повишение на месечна база и това са Кливлънд и Бостън.

Ниските цени на имотите са стимулирали сделките, като през септември са били продадени 5.644 млн. съществуващи жилища на годишна база, или най-много от ноември миналата година насам, по данни на Националната асоциация на строителите, изнесени по-рано.

Продажбите на имоти с просрочени ипотеки обаче са съставлявали 35-40% от общите продажби на имоти през месеца, сочат още данните.