Много строителни предприемачи са поставени под напрежение в днешно време, след като инвеститорите се надпреварват да ограничат участието си на пазара, пише WSJ. Деветдесет и два-етажната сграда на Доналд Тръмп Trump International Hotel & Tower в Чикаго, която ще бъде най-високата сграда в САЩ след Sears Tower, която отвори врати през 1973 г., може да бъде особено уязвима, тъй като поема удари от три страни: кредитната криза, срива на жилищния пазар и слабите продажби на дребно.

Лъскавият небостъргач е един от малкото, които Тръмп строи без партньори. Настоящата ситуация също така поставя под напрежение и един от основните кредитори на проекта Fortress Investment Group LLC.

Досега Доналд Тръмп е уговорил продажби на апартаменти в новата сграда на стойност малко по-малко от 600 млн. долара като се има предвид, че жилищният пазар буквално е блокирал. Той обаче дължи на кредиторите по проекта около 1 млрд. долара. Т

ръмп до момента е финализирал продажби за 200 млн. долара и е сключил договори за още 380 млн. долара. Търговската част на гигантската сграда се продава, в момент когато броят на свободните търговски площи в Чикаго нараства, а това е един от най-лошите периоди за търговците на дребно от години.

Хора, близки до Доналд Тръм, признават, че проектът, който включва 486 апартамента и повече от 300 хотелски стаи, е притиснат до стената. Според самия Тръмп обаче сградата може да е успешна, ако продаде остатъка от апартаментите, чиято цена според него възлиза на 475 млн. долара.

На този етап Тръмп трябва да спешно до 1 ноември да предоговори сроковете на основния заем по проекта, който възлиза на 640 млн. долара и е отпуснат от Deutsche Bank AG. За да направи това милиардерът ще трябва да заплати допълнителни лихви на Deutsche Bank. Тръмп освен това се е съгласил да гарантира с 40 млн. долара завършването на сградата. Това означава, че Deutsche Bank може да изземе сградата и да потърси отговорност лично от Доналд Тръмп, ако той не я завърши. Тръмп обаче е убеден, че сградата ще бъде завършена следващата година.

Проблемите на Доналд Тръмп по проекта не свършват с Deutsche Bank, защото той е взел заем на стойност 130 млн. долара от компанията за дялово инвестиране Fortress Investment. Заемът е отпуснат при доста сурови условия и Тръмп може да се наложи да изплати до 360 млн. долара в зависимост от натрупаните лихви. В комбинация със заема към Deutsche Bank той ще дължи около 1 млрд. долара. Ако Тръмп не успее да продаде още апартаменти, Fortress ще може да поеме обекта и би могла да отчете загуби от инвестицията си.

Предизвикателствата пред Доналд Тръмп подчертават проблемите при строенето на много високи сгради. За да бъдат завършени подобни сгради са нужни години, а през това време пазарите се променят и могат да поставят строителните предприемачи в незавидно положение. Всъщност много малко от супер високите сгради са донесли печалба на компаниите, които са ги построили. Empire State Building и Кулите близнаци на Световния търговски център са само два от примерите в тази насока.