Стресът на работното място е една от основните причини за кръшкане от работното място и ползването на болнични у нас. Това показва проучване сред повече от 800 работодатели в над 20 държави от Европейския съюз (ЕС), включително и в България. Изследването е направено от британската компания „Марш и Мърсър", която се занимава с консултация в областта на здравното и пенсионното осигуряване.

Българите отсъстват средно по 10 дни за година поради болест, докато средният брой на отсъствия от работа на останалите европейци е 5 дни, обясни директорът на „Мърсър", Великобритания Стивън Клемент. Освен заради стрес и голямо психическо напрежение, българите си взимат болнични и заради проблеми с мускулите, костите, настинки, грип и рак, показва проучването.

Стресът на работното място в България обаче е по-голям, в сравнение с напрежението в останалите европейски страни, смятат експертите. Затова те съветват работодателите да говорят със служителите си, ако виждат, че те са напрегнати или изтощени от работа. В момента се обмисля да започнат да се правят проверки за нивото на стреса от ревизорите на Главната инспекция по труда. Те ще задават стандартизирани въпроси на работниците и по този начин ще определят нивото на напрежение в отделните фирми и предприятия.

Според данните на Националния осигурителен институт (НОИ) българките по-често ползват болнични, отколкото мъжете у нас, показва справка за миналата година. Понякога пък хората просто искат да си починат от натоварването и затова си остават вкъщи под предлог, че са болни, смятат специалистите. Само за миналата година повече от 2 млн. осигурени българи са ползвали болнични заради временна неработоспособност, бременност, раждане или грижа за болен член на семейството.

В същото време работодателите у нас все повече осъзнават нуждата да се грижат за здравето на работниците си. Всеки втори работодател смята, че здравето на хората му влияе върху тяхната продуктивност и качество на работа, съобщи вчера експертът Стивън Клемент, който е участвал в проучването. Въпреки това обаче все още малка част от фирмите осигуряват гъвкаво работно време, безплатни стоматологични услуги или фитнес за своите служители, смятат експертите.

Причината за това е, че много от българските фирми и предприятия са малки и нямат възможност да подпомагат допълнително своите служители, въпреки че осъзнават нуждата от това. Когато обаче дружествата не се грижат достатъчно за работниците си, хората са подложени на много по-голям стрес.

Източник: вестник "Новинар"