Централната банка на Япония намали основната си лихва до 0.3% като част от борбата срещу продължаващата рецесия, информира Bloomberg.

Управителят на банката Масааки Ширакава е дал решителния глас за намаляването на лихвата от 0.5% на 0.3%, след като четири от осемте членове на борда са гласували "против". Трима са искали лихвата да бъде намалена до 0.25%, а един е смятал, че трябва да остане непроменена.

Ширакава беше подложен на натиск да намали лихвите за първи път от седем години, след като индексът Nikkei 225 падна до най-ниското си ниво от 1982 г. поради опасения, че световната финансова криза ще задълбочи икономическия спад в Япония.

Японската валута се оскъпи и 97.17 йени се разменяха за един долар в 16:16 часа в Токио, в сравнение с 98.43 йени преди решението на банката. Миналата седмица японската валута се оскъпи до най-високото си ниво от 13 години спрямо долара и един долар се купуваше срещу 90.93 йени, което застраши печалбите на износителите. Nikkei днес падна с 5%, регистрирайки рекорден месечен спад от 24%.

Централната банка намали прогнозата си за икономическия растеж за финансовата година, приключваща през март от 1.2 на 0.1%. Икономиката ще нарасне с 0.6% през следващата финансова година и с 1.7% за периода започващ през април 2010 г., според банката.

Инфлацията ще намалее през следващата година, смятат от банката. Основните потребителски цени ще нараснат с 1.6% през настоящата финансова година и няма да растат в следващите 12 месеца. Цените ще нараснат с 0.3% през годината започваща през април 2010 г., прогнозират от банката.

Доказателствата, че втората най-голяма икономика в света изпитва затруднения нараснаха в последния месец в условията на задълбочаващата се криза. Износът нарасна с 1.5% през септември, което по-малко от половината от предварително прогнозираното, а промишленото производство отбеляза спад в трето поредно тримесечие. Данни изнесени днес показаха, че инфлацията е намаляла, а потребителските разходи отчитат спад в седми пореден месец.