Втората най-голяма британска банка Barclays Plc, ще набере 7.3 млрд. паунда (11.8 млрд. долара) от продажбата на акции на група инвеститори, включително от Абу Даби и Катар, в опит да спази новите изисквания във Великобритания за наличните паричните резерви, без да използва помощ от правителството, пише Bloomberg.

Barclays ще продаде конвертируеми ценни книжа на стойност 5.8 млрд. паунда, които ще носят на инвеститорите от Близкия Изток годишна лихва до 14%. Банката също така ще продаде ценни книжа на стойност 1.5 млрд. паунда на нови и настоящи акционери.

Главният изпълнителен директор на Barclays Джон Варли се опитва да избегне спасителния план на правителството, който ограничава заплащането на мениджмънта и изпащането на дивиденти. Британското правителство вече осигури 37 млрд. долара на Royal Bank of Scotland Group Plc и HBOS Plc, което доведе до освобождаването на техните главни изпълнителни директори. Barclays спира изплащането на дивидент за втората половина на година и възнамерява да възстанови плащанията във втората половина на 2009 г.

Цената на акциите на Barclays днес нарасна с 6.7%, до 219 пенса на Лондонската фондова борса, което дава на банката пазарна стойност от 18.4 млрд. паунда. Пазарната й капитализация е намаляла с 55% от началото на годината.

Британските банки трябва да увеличат резервите си, за да спазят изискванията на правителство за първична капиталова адекватност (Tier 1) от над 9%. От Barclays обявиха, че очакват продажбата на акциите да вдигне първичната капиталова адекватност на банката до над 11%, в сравнение със 7.9% към 30 юни.

Barclays, която закупи северноамериканското подразделение на Lehman Brothers за 1.75 млрд. долара, след като щатската компания подаде заявление за банкрут на 15 септември, също така оттегля плановете си за разрастване потребителското си банкиране в развиващите се пазари.