Гръцкото консервативно правителство заяви, че ще премахне премиите и високите заплати на управители, чиито банки се присъединят към спасителния план на страната на стойност 28 млрд. евро, съобщи Асошиейтед прес.Планът бе създаден, за да гарантира дълга на банките и да влее в тях капитал, за да ги защити от глобалната финансова криза. Но помощта идва с условия.

Всички извънредни възнаграждения се премахват за времето на прилагане на програмата, заяви министърът на икономиката Георгиос Алогоскуфис.

Заплатите на управителите на банките няма да надвишават заплатата на управителя на централната банка на Гърция, каза министърът. Служители в централната банка отказаха да кажат каква е заплатата на управителя им, посочва АП.

Подкрепените от държавата банки няма да могат и да разпределят повече от 35 процента от печалбата си на акционери.

Конфронтацията между правителство и опозиция в Гърция се пренася в парламента, където днес се очаква министър-председателят Костас Караманлис да огласи мерки за преодоляване на последиците от световната финансова криза, съобщават днешните вестници. Дебатите са на равнище лидери на партии.

Антикризисните мерки целят да бъдат защитени малките и средни предприятия и безработните. По-специално се предвижда да бъдат увеличени помощите за безработните и социално слабите и да бъдат подпомогнати работещите в предприятия, имащи проблеми с финансирането.

Опозиционните парти излязоха със свои предложения, като обвиняват правителството, че с политиката си кабинетът прави икономиката уязвима по отношение на кризата.

Вестниците припомнят, че по време на дебатите в кабинета мерките са предизвикали разногласия между двама от ключовите министри - на икономиката и на околната среда, благоустройството и държавните строежи. В. "Катимерини" пише, че министри от кабинета са се дистанцирали от икономическия министър, като са настояли да бъде направен завой в следваната от правителството икономическа политика.

В. "Адезмефтос типос" смята, че правителственият план ще монополизира дебата за икономиката в парламента, поискан от премиера. . "Вима" пише, че планът поставял банките под лупа, тъй като ще бъдат контролирани отпусканите от тях заеми и даваните заплати на служителите им.

В. "Врадини" помества експертно изследване, което показва, че финансовата криза удря най-вече малкия и среден бизнес в Гърция. "Кризата е примка за домакинствата", пише в. "Ники", като предупреждава, че са възможни бунтове и социално напрежение, ако мерките на правителството не дадат резултат. Вестникът твърди, че премиерът не отчитал посланията на обществото, нито пък искал да внесе промени в икономическата политика на своя кабинет.

В. "Елефтеротипия" упреква управляващите консерватори, че са измамили обществото, тъй като икономическото министерство е оттеглило даденото преди това обещание да не се облагат с данъци основните жилища на стойност до 300 хиляди евро.

В. "Параскеви +13" смята, че след гласуването на "бюджет 2009" и след Коледните празници премиерът щял да извърши ремонт на кабинета. Целта била да се влеят нови сили в правителството и партията Нова демокрация да се подготви за избори, които нямало да закъснеят.

Източник: БТА