Всички пишем за цифри, говорим за цифри, следим движението на борсовите котировки. Зад всичко това обаче стои реален човек. Всяко едно изменение на променливите на БФБ се отразява върху настроението на инвеститора.

Това е един разговор и опит да пресъздадем настроенията на човек, който е ангажиран с капиталовия пазар, за първата му сделка, как се чувства в моменти на печалба и загуба, какъв опит е натрупал, какво следва оттук нататък и др. Приятно четене!

Здравей, като начало на разговора ни, ще може ли да разкажеш нещо повече за себе си?

Казвам се Д. Г. В момента не работя, следя борсата, но не търгувам. Следвам магистратура „Бизнес администрация" в Нов български университет, като преди това имам бакалавърска степен по „Стопанска логистика" от УНСС.

От кога търгуваш на Българска фондова борса?

Започнах в края на 2005 г. Първоначално вкарвах пари във фондове, без да търгувам директно на БФБ. В началото на 2007 г. си отворих COBOS.

Кой ти предизвика вниманието тогава?

Това бяха приятели. Още от 90-те години бащата на мой много добър приятел работи с голям инвестиционен посредник и това дойде при нас като следствие, десет години по-късно.

Защо реши и се престраши да инвестираш на капиталовия пазар?

Причината е ясна на всички. По отношение на престрашаването, не става дума за престрашаване. Беше ми интересно. В продължение на един месец следях развитието на пазара. Тогава обаче еуфорията беше пълна.

Спомням си, че през 2006 г., или началото на 2007 г., пазарът се поукроти малко. Казах си: „Не може да бъде!" Стана супер безинтересно!

Как развитието на БФБ изглежда през твоите очи? Какви са наблюденията ти за случващото се на борсата, откакто имаш пряко отношение?

Виждам една съществена разлика. Когато започнах, имаше много повече ликвидни позиции, които в момента не са. А тогава цените бяха много по-високи.

Например, когато си купих първата акция на Оргахим, цената бе двойно по-висока от сегашните нива и се търгуваше. Сега, когато цената падна двойно, акциите не се търгуват всеки ден.

Как си обясняваш това?

Много институционални инвеститори излязоха от позиции. Второто, което е, много хора се уплашиха. Мислят си, че колкото по-черно става, толкова наближава и краят.

Как се чувстваше, когато печелеше?

Екстра. Тогава работех и учех едновременно. Първата ми задача сутрин бе да проверя как са фондовете и се чувствах много добре. Колегите ми се дразнеха, например, но това не ми пречеше на работата.

На ден инвестициите ми изкарваха повече пари, отколкото работната заплата. А по това време получавах наистина висока заплата.

Печалбите от капиталовия пазар отразиха ли се на начина ти на живот?

Не осребрявах печалбите. Започнах да осребрявам, когато си пуснах COBOS-а. Обаче тогава реших да реинвестирам. Имаше моменти, когато си мислех, че мога да си докарам доходност, по-добра от високодоходен фонд.

Имаше и друг един момент, когато се излакомих за още по-голяма доходност. Излизах от един фонд и отивах при друг. Тогава беше активен период на реклами и си се местих от едно място на друго. Винаги успявах да изляза на печалба!

Помниш ли покупката на първата си акция и реализирана печалба?

Да, покупката на първата ми акция, както и продажбата й на печалба, си ги спомням. Не че беше някаква крупна сума, но все пак.

Винаги, когато предприемам нещо ново, се съветвам с по-опитни от мен. Срещнах се с моите приятели, които ми обясхниха как се прави и така си купих първата акция изобщо и тя беше на КРЗ Одесос. Три дни по-късно ги продадох между 20 и 30 лв. печалба на акция. Бях си купил около 15 акции. Веднага след това купих Оргахим, след което започнах да вкарвам допълнително пари и си направих портфейл.

Гледах компаниите да са отчели високи ръстове на продажби, печалби, ориентирах се по това.

Очакваше ли сегашното развитие на пазара?

Не. Буквално два дни преди голямото падане през ноември, когато последваха и връщането на SOFIX с по-големи проценти, бяхме с моя приятел в служебната ми кола и си говорехме. Той ми разправя - „Виж, очакваме някаква корекция", а аз „Добре, корекция, нормално". Но това не означава криза.

Доходността ми беше висока. Мислих си наум, да загубим 10%, 15%, 20% от нея, не виждам причина да излизам от позиции. Тогава двамата взехме решението, че няма да продаваме.

Следвахме тази стратегия до 8 януари, когато решихме друго - да премахнем всички фондове и да купуваме акции. Цените ни се сториха много апетитни. Аз постъпих малко по-консервативно и не затворих всичките си фондове, а по това време имах четири-пет такива.

Буквално „издумкахме" парите за два дни, без да му мислим много, много. След това последваха февруари и март. Имаше един период, когато индексът възстанови малко. Пак се срещах с приятели.

Дори подочух от едно място - „Ето, свърши се!"

Малко да видиш индекса на зелено, веднага ти идва желанието да купуваш. И почнах. Продадох едно, купих второ. Всъщност, това продължи само няколко дни.

Може ли да опишеш за себе си прехода от еуфорията и последвалата я криза, промени ли се нещо за теб?

Постоянно си повтарям, че който остане на пазара след тази криза, ще е по-корав. Ще видим. Когато печелих, еуфорията ми беше голяма. Сутрин, когато пътувах за работа, първото нещо бе да пусна компютъра и да видя колко съм напред. В момента има дни, когато изобщо не си отварям COBOS-а, не смятам, не гледам цени. Дори тези дни са повече, отколкото гледам и следя развитието на пазара. Търгувах до последно, допреди един месец. Убеждавах се, че има компании, които са на много привлекателни цени.

Както си го пише по дебелите книги, когато влизат много пари, еуфорията беше неописуема, но не ми е минавало и през ум, че нещата могат да се развият при подобен сценарий. Едва ли някой изобщо си е представял тази криза!

Да падаме, падаме, колко още да падаме, до нула не може. Цялата тази ситуация вече ме избива на смях. В един момент бях много „сдухан". Като видех загуба от 7% - 8% направо полудявах.

Станах все по-рязък с близките около мен. Мисля, че този период мина. Как се справих ли? Предполагам, благодарение на приятели, семейството, занимавах се с други неща и всичко преминаваше покрай мен.

Според теб до кога ще продължи това?

Виждам нещо идентично с голямата еуфория. Сега всички бълват колко е зле, колко по-зле ще става, което пък е момент за покупки. Обаче реалността е друга. Един ден цената на акция е 4 лв., след два дни тя е 2 лв. Явно и сега не е моментът, но ако сега не е моментът, кога е?

Не знам. Например, преди време SOFIX на 750 пункта ми се струваше нереално. Смеех се на хората, които прогнозираха това. Бях върл противник на подобни изказвания!

Преди година имаше прогноза на анализатор във водещ инвестиционен посредник. Според него, ако не се лъжа, той прогнозира два варианта - единият продължение на бичия пазар до нови рекордни стойности на индекса и сценарий за мечи пазар, при който SOFIX да падне под 1000 пункта.

Хора, които са далеч от пазара, ме питаха - „Добре, де, не може ли да се прогнозират нещата?" Давах им за пример вече цитираните сценарии, които са възможни, но които са коренно противоречиви. Искрено се надявах този за падането до 900, 750 и продължението под 500 пункта изобщо да не се сбъдва.

Ще продължиш ли да търгуваш?

Няма да затворя позициите си на загуба! Най-много да се опитам да си сваля средната цена. Обаче ресурсът е ограничен, както вече всички започват да го усещат.

Използвал ли си заемно финансиране, за да увеличиш печалбите си?

Бях на косъм да сключа репо сделки. Когато SOFIX-ът беше, към 1400-1500 пункта, се замислих за репо сделка. Обикновено, като се замисля за нещо, го правя до два дни. Приятели ме разубедиха тогава.

С приятели се срещанхме и когато индексът беше 1800 пункта, отново да говорим за репо сделки. Тогава им казах, че това не съм го направил на 1500 пункта, няма да го направя и сега. За добро или за лошо трима, четирима човека, които търгуваме, се убеждаваме или разубеждаваме за определени ходове. Понякога си следваме и грешките.

Правилно ли постъпи тогава?

Мисля, че да.

Би ли търгувал в момента на късо?

В момента не бих търгувал на късо. Вчера си говорихме за цените на акциите. При някои компании цените днес се върнаха със седем години назад. Не може през цялото това време компанията да не се е развивала и да се търгува на подобно равнище. За 480 пункта SOFIX няма да вляза на къса позиция.

Може ли да отправиш някакъв съвет към инвеститорите на БФБ?

Факт е, че акциите растат. Да, в моменти на криза за някои компании е възможно да приключи играта. Ако за нас като инвеститори няма полза, то се надявам, че за нашите деца нещата ще изглеждат по друг начин. Не си го пожелавам, но ...

Това означава ли, че вече гледаш по-дългосрочно на инвестициите си?

Вече да! В началото гледах една до две години напред. Предвид случващото се на пазара, на няколко пъти ми идваше мисълта да затворя всичките си позиции. Бил съм на добра печалба, бил съм на нулата, след това на малка загуба, но като цяло реших, че ще съм корав и няма да съм паникьор. За момента това ми изигра лоша шега, но това е за момента. Бих казал дори, че изобщо не съм се поддавал на паника.

По-скоро запазих хладнокръвие. Пак казвам, че това ми изигра лоша шега. Но нещата ще се оправят!

Ще се върнат ли хората отново на борсата?

По-трудно ще е от първия път.

Материалът е с информационен характер! Написаното не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Лицето притежава акции в споменати компании!