Щатският милиардер Доналд Тръмп получи разрешение от шотландското правителство да построи голф и жилищен курорт на стойност 1 млрд. паунда (1.62 млрд. долара) в Североизточна Шотландиям, след като удържа на протестите на природозащитници, предава Bloomberg.

Проектът ще донесе важни икономически и социални ползи, се казва в съобщение на Министъра на финансите на Шотландия Джон Суини.

Курортът, който ще бъде разположен в имението Мени в Балмеди, област Абърдийншър, с площ 1 400 акра, ще включва две голф игрища с по 18 дупки, хотел с 450 стаи и 500 нови жилища.

Предложението на 62-годишния строителен предприемач беше критикувано от природозащатниците, защото представлява навлизане в защитен природен резерват. Тръмп обаче има подкрепата на местните компании и политици, които смятат, че проектът е важен за икономиката.

Възраженията се основаваха на намеренията на Тръмп да построи част от игрището за голф върху ивица пясъчни дюни, които трябва да бъдат защитени според природозащитниците, както и на факта, че земята не е урегулирана за нови строежи.

Мнението на специалисти, че проектът ще донесе икономически и социални ползи, е бил от голямо значение при вземането на решение за отпускане на разрешително, според Суини.

Разрешението ще е обект на подробно споразумение между Тръмп и общинския съвет на Абърдийншър.

Още по темата: Шотландец пречи на Доналд Тръмп да построи голф игрище край Абърдийн