Преди три години в Истанбул стартира проектът Sapphire, предвиждащ строителството на престижна сграда, предлагаща необичайни за турската култура удобства.

Вчера проектантът Kiler Group направи брифинг-представяне на най-високата сграда, строена през последните години в Европа, съобщава Today's Zaman. Височината й ще е 226 метра, като целта е това да е новият, модерен символ на Истанбул, построен по модела на Empire State Building в Ню Йорк.

Очаква се строителните работи да завършат в края на 2009 г. Според инвеститора световната финансова криза няма да се отрази на проекта, като 40% от сградата вече е продадена, а общата сума на сделките възлиза на 7.5 млн. долара само от началото на кризата.

15% от сделките са сключени с чуждестранни инвеститори, като се очаква техният интерес в следващите месеци да се засили още повече.

İstanbul Sapphire, макар и незавършена, вече спечели няколко престижни международни награди, като до момента височината на небостъргача е 261 м, което го прави най-високата сграда в Турция и му отрежда 97-о място в световен мащаб.

Цената на предлаганите в него офиси и търговски площи варира между 1 и 7.5 млн. долара.