„Необходими са нормативни промени при отчуждаването на земи при важни инфраструктурни проекти, с оглед на тяхното бързо стартиране и приключване. Голяма част от проектите се забавят точно поради тази причина. Може това да ви се струва маловажно, но е факт," каза Иван Иванов, член на УС на Холдинг Пътища АД, по време на панела „Инфраструктура и недвижими имоти", състоял се на десетия Икономически форум за ЮИЕ.

Според него в последно време се забелязва тенденция при обявяването на големи инфраструктурни обекти да се заложат изисквания, на които българските фирмите трудно могат да отговарят.

„Препоръката ми към институциите възложители на обществени поръчки е да се съобразят изискванията си с условията на българския пазар. Може всички българските фирми, взети заедно, да се съберат и да не отговорят на заложените критерии," коментира Иванов.

Той допълни, че не омаловажава усилията на администрацията да вдигне по-високо летвата в търсенето на качествен и сигурен изпълнител, но трябва да бъдат реалисти за това какво реално може да бъде извършено.

Като проблеми сред компаниите от бранша той посочи липсата на кадри на всички нива на фирмите изпълнители. „Голяма част от кадрите емигрираха в чужбина. Решението може да се търси в две направления - подобряване на условията за работа в страната (финансово, техническа обезпеченост на фирмите, по-добри условия на труд и обвързване на кадрите още от университетите - стипендиантски договори, договори за практика на обект и др.)," коментира Иванов. Според него привличането на чужди специалисти е също така решение на проблема, като вече съществува подобна практика.

„Няма да подмина и проблема за подкрепа на държавата към българските фирми по отношение на конкурентоспособността им или излизането на чужди пазари," каза още той.

Като добри практики той спомена случващото се в Полша и Турция. „Например ръководител на проект в Полша може да е само инженер с лиценз от тамошната Камара на инженерите. В Турция фирмите получават преференции при изпълнение на проекти извън страната. Мисля, че е необходимо да се поучим от тези практики," смята Иванов.

В заключение на казаното той заяви, че българските фирми по нищо не отстъпват на западните компании.