Първа инвестиционна банка е по-различна от всички останали банки. Тя е една от банките, които имат непрекъснат допир до международните институции в чужбина поради факта, че е единствената голяма българска банка, коментира Мая Георгиева, изпълнителен директор на трезора, в специално интервю за Profit TV.

Банката винаги е имала достъп до чуждестранни средства. „Знаят ни по цял свят", допълни Георгиева. Финансовата криза е усетена още миналата година през декември, когато достъпът до финансиране от чужбина е станал значително по-труден.

От този период нататък банката е станала по-взискателна към своите клиенти. Много по-консервативно се даваха кредити както за фирми, така и за гражданите, което, разбира се, първоначално е предизвикало известно недоволство, посочи Георгиева.

По отношение на депозитите, по данни на БНБ, към края на септември пазарният дял на банката е 7.28%, което е един доста добър процент. Ако се говори за кредитиране, то се вижда, че делът на банката е по-нисък - в размер на 6.15%, а за кредитиране на граждани по ипотечни кредити - 4.72%.

Банката е с дял на потребителските кредити от 4.28%, но те никога не са били приоритет за финансовата институция, а по-скоро отговор на търсенето от страна на клиентите.

Ипотечните кредити продължават да се харесват на банката и се дават до 100%, но само срещу доказани доходи - действие, което се практикува и от много други финансови институции.

Много е трудно да се прогнозира в този пазар дали нивото на лихвите ще продължи да расте, коментира Георгиева. Спадът в EUROBOR се отразява и на кредитополучателите. Обикновено при ипотечните кредити това е основният компонент на лихвите плюс надбавка.

Не се знае още как точно ще се отрази кризата на България, така че не могат да се прогнозират точно движенията на лихвите, особено в краткосрочен период, подчерта отново тя.

За хората с осигуровки и официални заплати обаче тези кредити няма да са скъпи, а хората с добра кредитна история и доходи ще продължат да имат достъп до тях.

При теглене на кредит потенциалният кредитополучател трябва ясно да си даде сметка с колко пари разполага, на първо място, а на второ - дали му трябва наистина ново жилище. Около 82% от клиентите на банката на подобен род кредити са под 55 години, 36% са между 25 и 35 години, съобщи Мая Георгиева.

Това, според нея, е една подрастваща средна класа с нужди за жилище. Някои от тях обаче купуваха второ жилище с цел инвестиция, доълни още изпълнителният директор на ПИБ.

Ако можете да си позволите половината от доходите си да отделяте за вноска за закупуване на имот, то може би това е добра инвестиция. Хората не бива да се плашат от кредити с лихви от 9%, защото в противен случай инфлацията ще изяжда техните спестявания, коментира Георгиева.

По отношение на очакваните финансови резултати, изпълнителният директор на ПИБ заяви, че на първо място ще се търси добра капиталова адекватност, по-висока от изискването.

Макар и за печалбата това да не е добре, този компонент внася изключителна сигурност - на фона на настоящите несигурни външни условия. Към момента капиталова адекватност на банката е около 13%, което е един доста добър процент. Цел за тази и следващата година е поддържане на този процент.

Висока ликвидност е втората цел на банката при нива от 25%, което макар и отново да не е добре за акционерите, е наложително на този етап. Пазарните дялове няма да имат такова значение, както преди известно време, коментира още Георгиева. Банките ще кредитират, но не както допреди известно време.

Цената на акциите на финансовата институция е близо три пъти под тази на първичното публично предлагане. Важно е да се каже обаче, че само 15% от акциите на банката са фрий флоут и те не са определящи, подчерта Георгиева.

Причината за поевтиняването им бе продажбата от страна на чуждестранни инвеститори, които закупиха около 70-80% от предложените на първичното публично предлагане акции. Под натиск те бяха принудени да продават, на фона на случващото се в световен мащаб, а размерът на борсата ни не успя да поеме тези обеми.

Падането на цената на акциите не отразява състоянието на банката. Дългосрочните инвеститори ще изчакат. Въпросът е кой ще спечели, а може би това ще са тези, които ще си купят на ниските цени, заключи Георгиева.