Водещите световни нововъзникващи икономики - Бразилия, Русия, Индия и Китай, известни също така с абривиатурата БРИК, желаят „реорганизация на световната финансова система", заяви бразилският министър на икономиката Гуидо Мантега, предаде Франс прес.

Съвместната позиция на БРИК беше изработена в навечерието на срещата на финансовите министри и директорите на ЦБ на Г-20, която трябва да се проведе във Вашингтон на 15 ноември. Мантега, обобщавайки дискусиите със своите колеги от Русия, Индия и Китай, заяви, че „ние достигнахме до заключение, че трябва да има преформулиране, реорганизация на световната финансова система".

Особено, отбеляза той, системата, която бе изградена в резултат на споразуменията от Бретън Уудс (1944 г.), тъй като тя е остаряла и се нуждае от промяна, която да отчете по-голямата важност на нововъзникващите икономики.

Г-7, включваща Великобритания, САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия и Канада, „не е достатъчна", подчерта Мантега. От своя страна, руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че страните от БРИК ще бъдат ключови за растежа на световната икономика.

„Според новата прогноза на МВФ, страните от БРИК ще имат абсолютно положителен ръст, а такива страни, като САЩ и ЕС, ще имат отрицателен ръст, т.е. спад на БВП, което не се е случвало от над 20 години", каза той, цитиран от агенция Новости. Кудрин смята, че състоянието на световната икономика и нейното „самочувствие" в близко бъдеще ще бъде много тясно свързано с развитието на БРИК.

„Естествено и ние ще почувстваме снижаването на БВП на развитите страни, тъй като БРИК са интегрирани в световната икономическа и финансова система, затова нашата задача е да смекчим това влияние", заяви той.

По думите му, една от основните мерки за противодействие на финансовата криза в средносрочна и дългосрочна перспектива финансистите от БРИК виждат в усилването на икономическата интеграция на страните от блока. „Става дума за търговия и взаимни инвестиции. Тази позиция ще усили стабилността на нашите страни", каза Кудрин.

Сн. Алексей Кудрин, министър на финансите на РФ

Източник: БГНЕС