Преди 19 години, на 10 ноември 1989 година, на пленум на ЦК на БКП бе гласувана оставката на Тодор Живков. Той управлява еднолично страната в продължение на 33 години като генерален секретар на Българската комунистическа партия (БКП(). С приемането на оставката на Тодор Живков и избирането на Петър Младенов за генерален секретар на БКП и Председател на Държавния съвет, се поставя началото на прехода на България от социализъм към пазарна икономика.

Живков бе свален от Андрей Луканов и сподвижниците му Добри Джуров, Станко Тодоров, Петър Младенов. Луканов бе един от премиерите в страната след демократичните промени. Той бе застрелян пред дома си в София на 2 октомври 1996 година.

Тодор Живков бе изключен и от БКП. През 1990 г. той бе поставен под домашен арест, през септември 1992 г. за злоупотреба с властта и икономическия крах на страната бе осъден на 7 години затвор, който бе заменен с домашен арест. Присъдата му бе отменена от Върховния съд през февруари 1996 г.

Тодор Живков умира на 5-ти август 1998г.

Веднага след 10 ноември 1989 година започва изграждането на опозицията чрез създаването на нови и възстановяването на стари партии, закрити след 1944 г.

На 3 април 1990 г. 9-то Народно събрание избира Петър Младенов за председател (президент) на Републиката. На 1 август 1990 г. учреденото вече 7-мо Велико Народно събрание с гласуване в пленарна зала избира Желю Желев за президент.

"На 10 ноември имаше доста големи очаквания дори ентусиазъм. Това освободи много енергия във хората. Те тогава бяха направо обсебени от политиката"- така председателят на правната комисия в Народното събрание Янаки Стоилов коментира годишнината от падането на комунистическия режим в България на 10 ноември 1989 г.

„Наистина почувстваха свободата. Като че ли очакваха, че ще запазят всичко това, което бяха постигнали в предишния период като социални възможности, сигурност, но към него ще се прибави повече свобода, повече политически възможности.

Виждаме че в навечерието на 20-ата годишнина тази картина далеч не е така еднозначна. Преходът събра много горчивина и сега ние тепърва трябва да преодоляваме редица от неговите последици, главно във социалната област и в сигурността на живот", каза още народният представител от БСП.

На Снимката: Пленум на ЦК на БКП на 10 ноември 1989 г.