Днес официално беше финализиранo придобиването на мажоритарен дял от македонският инвестиционен посредник „Евроброкер" АД от „Финансиа груп", финансовото подразделение на „Алфа Финанс Холдинг". Придобиването е извършено посредством комплексна сделка включваща увеличение на капитала и закупуване на акции на „Евроброкер" АД.

След увеличението капиталът на македонския инвестиционен посредник възлиза на 500 хил. евро. Това позволява „Евроброкер" да придобие пълен лиценз за извършване на инвестиционни и брокерски услуги и да затвърди позицията си на лидер в македонския финансов пазар.

Дейността на „Евроброкер" ще бъде активно подкрепяна от финансовия ноу-хау, с който разполага на екипа на Финансиа груп в сферата на борсовата търговия. Една от първите цели е интегриране на македонските финансови пазари в платформата за електронна търговия предлагана от Булброкърс.

Така Македония ще бъде първият от регионалните пазари ,допълващи Българска фондова борса в специализиран за регионална борсова търговия клиентски интерфейс. Клиентите на Евроброкер ще имат и възможността в много кратки срокове да използват системата за анализ и търговия, съобразно местните особености и регламентация на пазара, и да получат консултации и обучение от водещи специалисти в областта на борсовата търговия.

Сделката е в изпълнение на дългосрочна стратегия за разширяване на дейността на „Финансиа груп", която не се влияе от моментните трудности на финансовите пазари. Част от тази стратегия е и политиката на запазване на досегашния мениджмънт на придобитите дружества.

„Закупуването на 51% от водещия инвестиционен посредник в Македония по време на световна финансова криза още веднъж доказва доверието ни в македонския финансов пазар и неговия потенциал, коментира Иван Ненков, главен изпълнителен директор на „Финансиа Груп". Нашата цел е чрез опита и професионализма на екипа ни да предлагаме комплексни финансови услуги с висока добавена стойност."

„Този джойнт-венчър ни позволява да увеличим значително предлаганите от нас финансови услуги, каза Драган Лесич, председател на борда на директорите на „Евроброкер". В следствие на тази сделка ще можем да предложим на клиентите си възможност за онлайн търгуване, модерен брокеридж и иновационни финансови инструменти."