Руската национална валута - рублата отбеляза най-голямото си понижение от месец насам, предизвиквайки спад на борсовите индекси в страната.

Поевтиняването на рублата от 1% спрямо евро-доларова кошница стана реалност, след като от централната банка обявиха, че валутата е с тенденция на понижение.

След направените коментари руският MICEX загуби 10% от стойността си, като с близо 10% се понижава към момента и деноминирания в долари индекс RTS.

Изказванията дошли от централната банка събудиха страховете на пазарните участници и накараха местни играчи да закриват позиции в рубли и да откриват доларови такива.

Рейтинговата агенция Fitch Ratings последва вчера Standard & Poor's, предупреждавайки за евентуално понижение на рейтинга на Русия, след като руската централна банка е използвала около 19% от валутните си резерви, за да се справи с поевтиняването на руската валута спрямо долара.

Тя е загубила 16% от стойността си спрямо долара от началото на август тази година. Финансовата криза пък принуждава най-големите петролни и стоманопроизводителни компании да търсят данъчни облекчения, за да се справят с финансовата криза.

Глобалната икономическа криза засегна най-много икономиката на страната, като вторият най-голям световен производител на петрол страда от остро ограничаване на ръста на износа.

Руската фондова борса, като отражение на случващото се с икономиката, е загубила около 67% от пазарната си капитализация от началото годината, в сравнение със загубата от 42% в индекса, следящ представянето на развитите световни борси - MSCI World Index.

Днес цената на петрола продължи да се понижава по време на търговията на нюйоркската стокова борса, където загуби 3.4% от стойността си до най-ниската си стойност от повече от година и половина насам.

От историческия си рекорд при ниво над 147 долара за барел ,постигнат в средата на юли, цената на петрола се е понижила с 59%.