През 2002 година средната работна заплата в Букурещ е стигала да се изплати двустайно жилище за около 66 месеца, или пет години и половина.

Към настоящия момент обаче въз основа на средната заплата в страната и цената на жилищата в столицата на Румъния този срок възлиза на 200 месеца за покупка на същото жилище, се казва в публикация на румънското издание ZF.ro.

При средно ниво на заплатите от 188 евро преди шест години, цената на жилищата в нормалните квартали на Букурещ е възлизала на 12 500 евро.

Към момента средната заплата в столицата е два и половина пъти по-висока, или 460 евро, докато цената на жилището е седем пъти по-висока и възлиза на около 90 000 евро за апартамент в същите квартали.

Така жилищата стават близо три пъти по-недостъпни за двата милиона жители на Букурещ.

Преди шест години консултантите в столицата на северната ни съседка се изказваха, че цените на жилищата са изключително ниски, но хората нямаха много възможности да купуват поради липсата на кредитиране от страна на банките.

С развитието на кредитирането през следващите години станахме свидетели на бум на цените на имотите, повишили се до нива, които правят жилищата вече недостъпни за голяма част от населението.

Това допринесе за значителното повишение в цените на старите жилища. Ръстът на икономиката, както и липсата на достатъчен по размер предлагане на нови жилища бяха други фактори в полза на ръста на цените на старите жилища в Букурещ.