Търговският дефицит в САЩ се е понижил с повече от прогнозите на специалистите през септември, на фона на намаляващия в абсолютна стойност внос на петрол, поради спада в цената на суровината.

Дефицитът е намалял с 4.4% до ниво от 56.5 млрд. долара, или най-ниското му ниво от близо година насам, в сравнение с 59.1 млрд. долара месец по-рано, според данни на търговското министерство на САЩ.

Средните очаквания на анализаторите бяха за дефицит в диапазона между 52.8 и 59 млрд. долара, или значително по-високи от изнесените данни.

Без да се отчита влиянието на вноса на петрол търговският дефицит се е повишил, на фона на най-големия спад в продажбите на американски стоки в чужбина от 2001 година насам.

Причината до голяма степен се крие в наблюдаваното поскъпване на щатската валута спрямо останалите такива, което прави американските стоки относително по-скъпи на международните пазари.

Специалистите изразяват мнение, че потреблението на петрол, автомобили и телевизори може да продължи да се понижава на фона на световната финансова криза.

Спадът на търговския дефицит е едно от малкото положителни за икономиката неща при изключително силното забавяне на ръста на световната икономика и очакванията за рецесия.

Очаква се вноса да продължи да се понижава в страната и през следващите месеци, като американците потребяват по-малко в тези несигурни времена.

Износът се е понижил с 6%, или най-много от септември 2001 година насам до 155.4 млрд. долара, воден от спада с 3.3 млрд. долара в продажбите на търговски самолети.

Търговският дефицит с Китай се е повишил до рекордна стойност от 27.8 млрд. долара в резултат на повишението на вноса от страната.