Банка ДСК продължава да е най-добре представящото се звено на водещата унгарска банка ОТР и да подкрепя резултатите на финансовата институция.

Печалбата преди данъци на българската банка за третото тримесечие 8.2 млрд. форинта (30.7 млн. евро), което е повишение от 9.8% в сравнение със същото тримесечие на миналата година.

На тримесечна база печалбата е регистрирала минимално понижение от 1.9%, според изнесените резултати на ОТР, публикувани във финансовото издание portfolio.hu.

Активите на българската финансова институция, собственост на унгарската компания, са се повишили с 16.5% на годишна база за третото тримесечие до ниво от 1.09 трлн. форинта (4.08 млрд. евро).

Това прави българската финансова институция най-голямото по размер активи чуждестранно звено на унгарската банка, изпреварвайки украинското с активи на стойност 836 млрд. форинта.

На тримесечна база активите на Банка ДСК са се повишили с 7.2%, едно доста добро представяне.

Общият размер отпуснати заеми на българската финансова институция се е повишил с 36.5% на годишна база през третото тримесечие до ниво от 910 млрд. форинта (3.4 млрд. евро). На тримесечна база повишението е в размер на 9%, според публикуваните данни.

Като цяло чуждите звена са допринесли за 28% от печалбата на унгарската банка през третото тримесечие в сравнение с 25% преди година.

Размерът на отпуснатите от тях кредити са възлезли на 49% от кредитния портфейл на унгарската банка в сравнение с 38% преди година.

Унгарската ОТР закупи 11 финансови институции от Източна Европа от 2002 година насам, като очаква печалба в размер на 220 млрд. форинта (1.05 млрд. щ. д.) . За сравнение предходните прогнози на унгарската финансова институция бяха за печалба в размер на 1.4 млрд. долара.

В края на миналата седмица ОТР занижи прогнозата си за печалба за настоящата година с 25%, визирайки финансовата криза. Печалбата за третото тримесечие е нараснала три пъти до рекордните 168.7 млрд. форинта в резултат на еднократни приходи от продажбата на застрахователния й бизнес.