Възвращаемостта от инвестиции в Европа през тази и следващата година се очаква да се забави значително, сочи изследване на консултантската компания Aberdeen.

Стойността на инвестициите също се очаква да се понижи значително, особено в регионите с ниска доходност. По отношение на доходността обаче се очаква тя да започне да се повишава през 2009 година, което постепенно да започне да връща инвестициите към едни по-нормални нива, се казва още в изследването.

Започналата ипотечна криза доведе до допълна паника за финансовия сектор, особено след банкрута на Lehman Brothers, както и проблемите при останалите големи световни инвестиционни банки.

Кризата се прехвърли впоследствие и в Европа и не бе овладяна от съвместните действия на няколко водещи европейски централни банки, понижили на няколко пъти лихвените си проценти.

Ръстът на БВП в Европа е регистрирал първата си отрицателна стойност от 1993 година, след като потребителските разходи бяха намалени значителни. Негативен ефект оказват още високите цени на храните и горивата за европейските потребители.

Известно облекчение се очаква да окаже наблюдаваният през последните седмици силен спад в цената на петрола и храните, но той ще се усети след няколко месеца. Това значително намалява инфлационния натиск и позволява по-агресивни действия от страна на европейските централни институции.

Икономиката на еврозоната се очаква да се забави през следващата година до най-слабия ръст от началото на 90-те години, засегната от слабото търсене в световен мащаб.

Рискът, свързан с развиващите се пазари, където попадаме и ние, е свързан със силно и продължително забавяне на икономиките на тези страни. Тези опасения допринесоха за оказване на финансова помощ на няколко страни като Унгария и Украйна.

През третото тримесечие отдаването на офиси под наем на Стария континент се е забавило значително. Най-силно засегнати са били големите европейски столици като Лондон и Дъблин, докато известна стабилност се наблюдава в Мадрид и Париж.

Нивата на наемите са се запазили относително стабилни като цяло, въпреки че тенденция за значително понижение се наблюдава в Лондон, финансовата столица на Европа, където близо 62 000 финансови специалисти се очакват да останат без работа до следващата година.

Секторът на търговските площи в континентална Европа продължава да се представя относително стабилно в сравнение с останалите сектори. Ръстът на наемите се е запазил, макар и значително да се е забавил до по-ниско ниво от 2007 година.

Средно големите търговски центрове усещат значителни трудности на фона на трудностите за производителите на луксозни стоки, докато тези, ориентирани към по-нисък клас, са се представяли значително по-добре.

Някои европейски страни като Испания, Италия и други от ЦИЕ, стават свидетели на значителни по размер завършвания и пускане в експлоатация на нови търговски центрове.

Инвестиционната активност в този сегмент обаче се е понижила значително, като през тази година на повечето пазари тя е намаляла наполовина.

Търсенето на индустриални площи през първата половина на настоящата година се е запазило относително стабилно, като наемането им е възлязло на 7.3 млн. кв. м. през първото полугодие, или повишение с 10% на годишна база, и едва 6% под рекордното им ниво от второто полугодие на годината, сочи публикация на Property Magazine.

Завършването на спекулативни индустриални площи се е запазило високо през първата половина на годината, особено в страните от ЦИЕ. Началните проекти в този сегмент обаче са се понижили значително на фона на трудностите за икономиките на европейските страни.

Почти на никой пазар не е наблюдавано сериозно повишение на наемите, като най-добре представящите се пазари на индустриални площи през тази година са Прага и Братислава, а най-зле представящите се са били Дъблин, Лондон и Брюксел.

Търсенето на жилища в Европа е регистрирало изключителна слабост на фона на затрудненото кредитиране в условията на глобална финансова криза.

В някои случаи като Испания и Ирландия спадът е бил изключително силен в цените и се е предопределял от големите запаси от непродадени жилища.

Спадът в цените се наблюдава почти в цяла Европа макар и с различни темпове, като изключение е Германия. Най-голямо понижение е наблюдавано в най-нагорещените пазари като Великобритания, Испания, Ирландия и Дания.

Перспективите са за по-нататъшна слабост на пазара на жилищата през следващите 18-24 месеца, на фона на очакваното затегнато кредитиране от страна на банките през този период.