Увеличаващият се брой отчаяни продавачи понижават продажните цени на жилищните имоти в Англия и Уелс, става ясно от данни от последните проучвания, публикувани в пресата.

Проучването на портала за недвижими имоти Rightmove показва понижение с 2.9% за ноември в исканата цена на жилищата, което е със 7.1% под тяхното ниво от година по-рано. Продавачите не осъзнават спешната нужда от по-драстични мерки за стимулиране на цените в положителна посока.

Все още годишният спад в исканата цена на имотите е около половината от спада в продажната цена, отчетена от най-големи британския жилищен кредитор.

Много банки ограничиха броя на отпусканите заеми през изминалата година, което повлия негативно на пазара на недвижими имоти на Острова, казват водещи специалисти от Rightmove.

Всички райони в Англия и Уелс са регистрирали на понижение в исканата цена на годишна база, като в Уелс то е 11.2%, става ясно още от изнесените данни.

Броят на новите продавачи е намалял до 20 хил. седмично, което е почти половината от броя Надежда за подобрение ще има едва следващата пролет като се има предвид, че продажбите във Великобритания по принцип намаляват през зимните месеци.

Очакванията за тази година за общия брой продажби на жилища в Англия и Уелс е те да бъдат най-ниските от 1955 г. насам.