Щатската инвестиционна банка Citigroup Inc. Ще съкрати нови 53 000 работни места в усилията за намаляване на разходите си, съобщи АР.

Общият броя на работещите за банката е редуциран с 20% от пика му към края на миналата година. Това са поредните обявени планове на компанията за намаляване на работната си сила, след като през октомври от там оповестиха съкращения на 22 000 работни места.

От базираната в Ню Йорк финансова институция регистрираха четири поредни тримесечия със загуба, включително и такава в размер на 2.8 млрд. долара през третото тримесечие.

Мениджмънтът на компанията отчете факта, че компаниите в сектора, включително и Citigroup, са наели изключително много хора през последните години, част от които не са били нужни. Това обаче е обичайно в моменти на бум на бизнеса, каквито бяха предходните няколко години.

В моменти на криза е необходимо да се съкращават разходи, а съкращения в персонала е най-честата практика, на което сме ставали свидетели и при други кризи.

Финансовата криза, започнала в САЩ и прехвърлила се в останалите части на света, прави работещите в този сектор най-уязвими на тежката икономическа обстановка.

Очаква се примерът на Citigroup да бъде последван и от останалите водещи щатски и световни финансови институции.

Друго отражение на кризата най-вероятно ще е тоталното намаляване на размера на бонусите получавани от работещите в сферата, след рекордните такива през последните две години.

От 2007 г. Citigroup помогна на вече 370 хил. заематели да избегнат загубата на домовете си, преразглеждайки условията по кредитите за 35 млрд. долара.

В края на октомври JPMorgan Chase съобщиха, че ще се постараят да облекчат клиентите си при погасяване на кредити за 110 млрд. долара. CitiMortgage притежава 1.5 млн. ипотечни кредити за 175 млрд. долара.

Банката предприе и общ преглед на своята дейност и макар да не е решила точния брой на съкращенията, хиляди работни места трябва да бъдат закрити, пише Daily Telegraph.