Инвестициите в сектора на недвижимите имоти в Румъния за първата половина на тази година възлизат на 793.1 млн. евро, пише financiarul.ro.

Според данните на компанията за недвижими имоти DTZ Echinox, 77% от от всички сделки са били сключени в столицата на страната - Букурещ.

През втората половина на миналата година и първата на тази около 50.8% от всички инвестиции са били насочени в имоти предназначени за търговия на дребно.

Инвестициите в сектора със смесени проекти са около 23.6% от всички, следвани от тези в сектора за индустриални имоти с 19.9% и офис имотите с 5.8%, става ясно още от изнесените данни.

Най-важната инвестиция за първата половина на тази година в северната ни съседка е била направена от RREEF Real Estate. Строителната компанията е инвестирала 340 млн. евро в смесен проект в Букурещ, включващ 600 жилища и 100 хил. кв.м офис площи.

След него се нарежда инвестицията на стойност 147 млн. евро на компания DEGI в построяването на Iris Shopping Center.

Извън Букурещ, най-важните и големи инвестиции в сектора са направени от италианския инвеститор IGD Group и включват изграждане на 15 търговски центрове във всички по-големи градове на страната.

Румънският пазар на недвижими имоти става все по-развит като рисковете за чужди инвеститори стават по-малки. Очакванията са общият брой на проектите, както и обемът на инвестициите да се увеличат в следващите години.

Въпреки това, пазарът беше ударен от кредитната криза, започнала от САЩ през изминалата година и постепенно разпространила се в Европа и целия свят, припомнят от компанията DTZ Echinox.