Във Франкфурт-на-Майн вчера започна единадесетата среща "Европейска финансова седмица", в която участват 10 хил. представители на банките от 60 страни на света. Централното събитие на срещата ще бъде доклад на директора на Световната банка Робърт Зелик на тема "Азия- предизвикателства в периода на икономическа криза".

При вчерашното откриване на срещата банкерите обсъждаха въпроса за регулирането и консолидацията на европейската финансова индустрия, като ръководителят на Deutsche Bank Йозеф Акерман призова за увеличаване на обществения надзор над дейността на финансовите институции, съобщава "Время новостей".

Според него държавата трябва да има повече власт по отношение на банките. При това Акерман повтори, че по принцип нито една банка не се нуждае от държавни субсидии, но независимо от това "без помощта на държавите вече нищо не може да се направи, защото отидохме твърде далече".

Директорът на Deutsche Bank добави: "Перспективите за банките, които оцелеят, са добри".

Тенденцията за сливания в банковия сектор ще продължи и ще се засили, а широкият диапазон на услугите ще бъде основен залог за успех.

"Преживяваме края на съществуването на изцяло инвестиционни банки", каза Акерман. Бъдещето се свежда до успешно позициониране на бизнеса на капиталовите пазари в рамките на универсалните банки- модел, който според него, успешно се прилага от Deutsche Bank.

През следващите дни предстоят лекции на Аксел Вебер- президент на Бундесбанк, на Клаус-Петер Мюлер- президент на Съюза на германските банки и т. н. Единствено традиционната гала-вечеря беше отменена, като събраните за нея 700 хил. евро ще бъдат дадени на организатора Maleki Group.

На европейските банкери не им е до танци във време на криза.