Положението в секторът на недвижимите имоти в страните от Персийския залив започва да се влошава, пише PropertyWire.

Все повече строителни компании в ОАЕ обявяват, че спират работа по проекти заради нарасналото негативното влияние на световната финансова криза в региона.

До момента почти никой, поне официално, не се притесняваше дали секторът ще поеме надолу, като даже доклади за цените на имотите прогнозираха ръст в следващите няколко месеца.

Цените на имотите обаче се понижиха с около 19%, а в някои райони даже с повече, а много анализатори започнаха да говорят за затрудненията в сектора.

Много от големите строителни компании в Дубай изразиха мнение, че дори да има криза на пазара, те ще успят да променят стратегиите си, за да се приспособят към новите условия.

В следващите няколко месеца се очаква спад в строителната активност по мащабни проекти, без обаче това да се отрази силно негативно върху бизнеса на големите компании, категорични са специалистите на пазара.

Повечето компании и инвеститори на пазара на имоти в ОАЕ са на мнение, че най-лошото все още не е дошло и цените на имотите ще се понижават в следващите няколко месеца.