Очаква се 2009 г. да бъде тежка за имотния пазар, дори и за този на луксозни жилища.

След като финансистът Леонард Рос оттегли имението Hearst Mansion в Бевърли Хилз (165 млн. долара) от пазара, а принцът на Саудитска Арабия изтегли ски-хижата си в Аспен (135 млн. долара), списъкът на сп. Форбс на най-скъпите имения в света изглежда така:

1.Fleur de Lys - Бевърли хилс, Калифорния - 125 млн. долара

Имението е проектирано по модел на двореца Версай. Има площ 4000 кв. м и е строено цели пет години. В него има салон за гости с 50 места, библиотека с колекция от книги първо издание и гараж за девет коли.

2.Dunnellen Hall, Грийнуич, Кънектикът - 125 млн. долара

Имотът с площ 2 000 кв. м е разположен сред зелени поляни, покриващи общо 40 акра. Има 14 спални, 13 бани, закрит плувен басейн дълъг 16 м, подовете са от мрамор.

3.Updown Court, Уиндълшам, Великобритания - 110 млн. долара

Това е най-скъпата къща във Великобритания. На площ е по-голяма от Бъкингамския дворец и включва 103 стаи. Заобиколена е от 58 акра гори.

Сред екстрите вътре са няколко бални зали, игрище за скуош, боулинг, киносалон с 50 места, бани от мрамор, плюс неща от първа необходимост за един богаташ - площадка за кацане на хеликоптер и гараж за осем лимузини.

4.Tranquility, до езерото Тахо, Невада (САЩ) - 100 млн. долара

Собственост е на Джоел Хоровиц - един от съоснователите на Tommy Hilfiger. Главната къща е с площ 1 800 кв. м. Дизайнът й напомня европейска хижа в планината. В имението има още голяма изба за вино, закрит басейн и киносалон (този има само 19 места).

5.Евразия, Москва - 110 млн. долара

Това си е цял комплекс от главна къща (1 000 кв. м), две по-малки за гости (370 кв. м) и развлекателен център (8 400 кв. м). Развлеченията в последния са басейн, турска и руска баня, фитнес, сауна и др. Москва е само на 15 км.

6.Hillandale, Стамфорд, Кънектикът - 95 млн. долара

Hillandale много напомня традиционно английско имение - построен е от камък, има си тенис корт на трева и перфектно поддържани градини.

Иначе на площ 1 800 кв. м са побрани осем спални и десет бани. Главната къща, четирите къщи за гости и оборите за конете са съединени от вътрешни алеи с дължина осем километра. Имотът е толкова голям, че преминава границата между щатите Кънектикът и Ню Йорк.

7.Ранчо BootJack, Пагоса Спрингс, Колорадо - 88 млн. долара

Имотът се състои от главна къща и няколко по-малки къщи за гости на обща площ 7 100 кв. м, без да включваме частният спа център (1 100 кв. м).

8.Villa Leopolda, Лазурният бряг - 88 млн. долара

Най-скъпият имот на Френската Ривиера има 11 спални, 14 бани, сауна, басейн, външна кухня и естествено прекрасна гледка.

9.Имение в Бел Еър, Калифорния - 85 млн. долара

За 85 млн. долара получавате 12 спални, 10 бани, тенис корт, басейн и къща за гости

Имение в Саутхемптън, Ню Йорк - 80 млн. долараТова че има 9 спални и 11 бани не е важно в случая. Най-впечатляващото на къщата е, че е разположена между езеро и океана.