За периода 18 октомври - 18 ноември т. г. се е понижила офертната цена на всеки десети имот, който се продава в София. Спадът е средно със 7.2 на сто. Имотите с падащи цени в столицата вече са два пъти повече отколкото през периода 20 септември - 20 октомври.

Най-често това се случва при панелните апартаменти. А по вид на имота преобладават многостайните и двустайните жилища. В другите големи градове до промяна в офертните цени прибягват по-малко продавачи, но те са по-смели.

Най-агресивно действат във Варна. Ако прибегне до тази стъпка, собственикът на имот там понижава офертата си средно с 9.9%. В Пловдив намаляват цените с 9.8%, а в Бургас - с 8.7%.

В Пловдив корекция са претърпели 5% от офертите на пазара, във Варна - 3.7%, в Бургас - едва 0.9 на сто. Столичните комплекси "Обеля", "Надежда" и "Дружба" заемат челните три места в класацията за софийски райони с падащи цени.

За последните 30 дни собственици на апартаменти в "Обеля 2" са свалили продажните цени средно с 15.8%. Офертите в жк "Надежда 6" са паднали с 15.4%, а тези в "Дружба 2" - с 10.5%.

Най-често в столицата прибягват до намаление в комплексите "Надежда 6" и "Надежда 5". Там е регистрирано понижение съответно при 58% и при 41% от обявите на пазара.

Сред кварталите с голям брой имоти с падащи цени са "Западен парк", "Илинден" и "Манастирски ливади".

Източник: БГНЕС, в. Труд