Много агенти на недвижими имоти в Дубай не са успели да продадат дори и един имот през последния месец, показва проучване. Основната причина е продължаващото понижение в сектора в емирството, пише Property Wire.

Известна паника на имотния пазар вече е настъпила, при което условията за отпускане на заем веднага започнаха да се затягат. Според Пол Ален от портала за имоти TheEstateAgentsDubai.com, повечето агенти смятат, че имотният пазар в страната тепърва ще се свива.

Те определят световната кредитна криза и затягането на условията за получаване на кредит като фактори, усложняващи ситуацията.

Официалните данни сочат, че банките кредиторки са намалили жилищните кредити с около 40% в отговор на кредитната криза. Около 67% от агентите пък все още не са настроени песимистично относно развитието на пазара на имоти в страната в следващите три месеца.

Въпреки че пазарът на имоти в Дубай е един от най-динамично развиващите се през последните няколко години, той не остана встрани от кризата, казват водещи специалисти.