Цените на недвижимите имоти и наемите в Индия могат да регистрират "сериозна корекция" в низходяща посока, сочат прогнози на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs Group Inc.

Причина за това е ограниченото предлагане на достъпни за населението жилищни имоти на пазара там, както и значително по-голямото предлагане на офиси в сравнение с търсеното.

Цените на имотите и наемите в определени райони на страната могат да регистрират спад от до 30%, според прогнози на инвестиционната банка, публикувани във финансовото издание Bloomberg.

При настоящите нива на наемите на търговските плoщи на наемателите може да им е изключително трудно да запазят рентабилността и това може да ги принуди да прекратяват бизнеса си, прогнозират още от там.

По отношение на пазара на жилищни имоти наблюдаваното през последните години поскъпване на този род имоти ги прави все по-недостъпни за гражданите.

Това в съчетание с наблюдаваната финансови криза, както и такава в сектора на недвижимите имоти, може да доведе до дълбока корекция през следващите месеци и дори години, коментират още от Goldman.

Рисковете за корекция се повишават и на фона на очакванията за силно забавяне на индийската икономика през тази година, и ограничено финансиране на потребителското търсене от страна на банките в страната.

Продажбите на недвижими имоти са се понижили значително и се насочват към най-слабото си представяне в историята на страната, след дръстичното повишение на лихвите по кредитите.

След като растеше със средно 9% през последните четири години, ръстът на 1.2-трилионната индийска икономика се очаква да се забави до 7.5% през тази, според прогнози на централната банка на страната.

От Goldman потвърдиха оценката си от "sell" на най-големият строителен предприемач в страната - компанията DLF Ltd.

Индексът следящ представянето на индийските строителни компании е загубил 86% от стойността си от началото на тази година.