Индексът на потребителските цени в САЩ е регистрирал най-голямото си понижение от 61 години насам през октомври, на фона на поевтиняването в цените на бензина отново с рекорд, предаде АП.

За месеца инфлацията се е понижила с 1%, или най-много от началото на статистиката от февруари 1947 г.

Понижението бе два пъти по-голямо от средните очаквания на анализаторите, прогнозирали спад с 0.5% през месеца.

Намаляването на инфлацията се е предопределило обаче не само от понижението в цените на горивата, но и от това в много други сфери, според данни на министерството на труда.

Без да се отчитат волатилните промени в цените на горивата и храните, понижението на индекса на потребителските цени възлиза на 0.1%, което бе и първият спад от над четвърт век насам.

Тенденцията на намаляване на инфлация е коренна промяна на тази от преди няколко месеца, когато рекордните цени на петрола и горивата внасяха инфлационен натиск.

От тогава щатската икономика бележи най-голямата си финансова криза от седем десетилетия, като турболенцията се изразява в забавяне на ръста на икономиката и инфлацията, следствие на спада в цените на суровините на стоковите пазари.

Много анализатори изразяват притеснения, че най-голямата световна икономика вече е навлязла в рецесия, а през тази година ръстът ще е много слаб.

На годишна база потребителските цени са се повишили с 3.7%, което е значително под най-високата стойност на инфлацията от 17 години насам, реализирана през това лято при ниво от 5.6%. За последните 12 месеца, до октомври, инфлацията, без да се отчита изменението в цените на храните и горивата, възлиза на 2.2% в САЩ.

Данните се очаква да внесат по-нататъшно спокойствие във ФЕД и резервът да прибегне до по-нататъшно понижение на лихвите - в усилията си да спаси щатската икономика.

Очакванията са за лихви под 1% при следващото заседание през декември, дори и след двете намалявания на основния лихвен процент с по половин процентен пункт.