Началното жилищно строителство в САЩ и разрешителните за строеж са се понижили до рекордни стойности през октомври, посочиха изнесени днес данни на министерството на търговията в страната.

Понижението при стартиралите нови жилища е 4.5%, до ниво от 791 000 на годишна база през октомври, което бе под средните очаквания на анализаторите и най-ниската им стойност от началото на статистиката през 1959 г.

Разрешителните за строеж в същото време са се понижили с 12%, до 708 000 на годишна база, или най-малко от 1960 г. насам.

Резултатите се приемат като доказателства за това, че кризата в сектора на имотите в САЩ може да продължи за четвърта поредна година.

На строителите им е изключително трудно да привличат купувачи, които се надяват на по-нататъшно понижение в цените на имотите, както и са затруднени вследствие на ограниченията и повишените изисквания от банките за отпускане на кредити.

Продължаващите проблеми за сектора на недвижимите имоти се очаква да се отразят изключително негативно върху щатската икономика.

В сравнение с октомври на миналата година, строителите са започнали работа по 38% по-малко жилища, сочат още публикуваните от Bloomberg данни.

Разрешителните за строеж са се понижили значително под средните очаквания, на фона на стойността им от 805 000 за предишния месец.

Строителството на еднофамилни къщи се е понижило с 3.3%, до ниво от 531 000 на годишна база. Изграждането на нови многофамилни къщи се е понижило с 6.8%, в сравнение с предходния месец, до ниво от 260 000 на годишна база.