Плановете на италианското правителство за подкрепа на банковата система ще важат само за публичните банки, като няма да бъдат поставяни минимални капиталови изисквания, информира Reuters, позовавайки се на председателя на италианската асоциация на баките Корадо Файзола.

Предвид инструментите, които ще бъдат използвани, основното изискване за отпускането на държавна помощ за банките ще бъде присъствието им на фондовата борса, казва Файзола. Минималните капиталови изисквания са заложени в Базелското споразумение, добавя още Файзола.

Италианските банки се стремят към първична капиталова адекватност в размер най-малко на 6% до края на годината, но според публикации в медиите, правителството може да ги призове да я увеличат до 8%.

Италианското правителство в момента обсъжда мерки в подкрепа на банките в страната.

Министът-председателят Силвио Берлускони обяви във вторник, че пакет на стойност 80 млрд. евро ще бъде представен на срещата на кабинета на 26 ноември, но не става ясно дали помощта за банките е включена в него.

Берлускони заяви на 5 ноември, че планът за спасяването на банките може да включва използването на конвертируеми облигации или привилегировани акции.

Най-голямата банка в страната - Intesa Sanpaolo, и втората най-голяма - UniCredit, обявиха, че няма да изплащат дивидент на акционерите тази година, за да укрепят капиталовата си база.