Северните народи са най-щастливите европейци, докато най-малко щастливи са на Балканите, сочи изследване на ЕС за живота в отделните страни. Според класацията най-щастливи са датчаните, следвани от шведите, финландците и норвежците.

Българите са на последно място, като преди тях са само македонците.

Изследване за качеството на живота в ЕС на европейската агенция Eurofound със седалище в Дъблин, разкрива, че като цяло европейците са доволни от качеството на живота, който водят.

Eurofound е направила повече от 35 000 запитвания в 27-те страни членки на ЕС, в кандидат-членовете Хърватия, Македония и Турция, плюс Норвегия от септември 2007 г. до февруари 2008 г., което е значително преди сегашните икономически трусове.

Средно европейците оценяват качеството на своя живот на 7 от 10 точки, а своето щастие на 7.5 от 10. Датчаните оценяват своето щастие на 8.3, а удовлетвореността - на 8.5, а българите съответно оценяват щастието си на 5.8, а качеството на живота си на 5.

Различията в тези оценки на качеството на живот и поведението спрямо бъдещето подчертават значителни различия в условията на живот и в ежедневието на европейците", каза директорът на Eurofound Йорма Карпинен.

"По-конкретно - благоденствието в бившите социалистически страни варира значително в различните социални и демографски групи. Има големи несгоди, свързани с малките доходи и старите хора изглежда са по-склонни да се оплакват от своето положение", каза Карпинен.

Северните страни са най-оптимистично настроени, като три четвърти от запитаните за бъдещето, са дали оптимистични отговори. Във Франция, Италия, Португалия, Чехия, Словакия, България и Унгария по-малко от половината изразяват такъв оптимизъм, като най-големи песимисти сред европейците са унгарците.

Източник:БГНЕС