Акциите на фонда на Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc. регистрираха най-голямото си понижение от 23 години насам, след като се понижиха за осми пореден ден вчера.

Загубата при акциите на инвестиционната компания на гуруто стана реалност след отчитане на 77% спад в печалбата за третото тримесечие.

Книжата на компанията загубиха 12% от стойността си, или спад от 11 550 долара до ниво от 84 000 долара за брой, като от началото на годината загубата им възлиза на 41%. За сравнение широкият индекс Standard & Poor's 500 е загубил 45% за същия период.

Те се насочват към понижение на годината, като е възможно дори да изпреварят спада на индексите. За сравнение акциите на компанията са бележеха ръст през 17 от последните 20 години.

Специалисти коментират, че фундаментално няма нищо лошо, свързано с Berkshire. Инвеститорите по-скоро се опасяват за лош фундамент, свързан с щатската икономика, и продават дори и тези компании, реализирали по-малък от пазарния спад до момента.

Berkshire отчете четири поредни тримесечия на понижение в печалбата си, което бе и най-лошата подобна поредица от 13 години насам. Причините са ясни - загуби от финансовия и застрахователния сектор.

Акциите на American Express Co. например, издател на кредитни карти и една от 10-те най-големи портфейлни експозиции на фонда, са се понижили с 47% към края на септември на фона на финансовата криза.

Уорън Бъфет оглави класацията на най-губещите богаташи в резултат на финансовата криза, обхванала САЩ и впоследствие прехвърлила се и в останалите страни.