Туризмът в една от най-популярните дестинации в света -Хаваите започва все повече да запада, пише The Wall Street Journal.

Високите цени на горивата от началото на тази година, спадът в потребителското доверие, исканията за защита от фалит на авиокомпаниите Aloha Airgroup и АTA Airlines нанасят сериозни удари върху туристическата индустрия на островите.

Хаваите са популярни и заради факта, че новият президент на САЩ е от там, но положението не е розово, споделят анализатори.

До края на септември посетителите на разположените в Тихия океан острови са намалели с 9.3% спрямо същия период на миналата година. Това сочат официалните данни на Хавайския отдел за бизнес и икономическо развитие.

Повечето хотели са започнали да намаляват цените на нощувките си с цел да привлекат повече гости. Заетостта на хотелите на остров Оаху за септември се е понижила до най-ниските си нива от 2002 г. насам, сочат данни на агенция Smith Travel Research.

Базираната в Хонолулу Outrigger Enterprises Group, която управлява или е собственик на около 8 хил. хотелски стаи, наскоро се отказа от ремонт на стойност 40 млн. долара.

Секторът на бизнес и хотелските имоти в Хонолулу започва да навлиза в рецесия, категорични са специалисти в САЩ.

Средната цена на жилищата е започнала да се понижава, а безработица също се покачва, въпреки че засега остава под средните нива за страната.