Време е за божоле!

Какво се случва всяка година в третия четвъртък на ноември? Отварят се първите бутилки от новата реколта Beaujolais.
Прочутото френско вино се произвежда в района на Бургундия, близо до Белвил, от грозде гаме. Първото вино за сезона наричат Beaujolais Nouveau и представянето му е истинско събитие, пише Men.bg.
Във Франция празненствата започват веднага след края на работния ден.
В Ню Йорк и Маями пристигането на виното тази година ще бъде съпътствано от рокерски шествия. В Лас Вегас то ще пристигне с хеликоптер в хотел Париж (къде другаде?), а макетът на Айфеловата кула в града ще бъде осветен в червено в чест на събитието.
В България Beaujolais ще бъде посрещнато в хотел Хилтън.
Историята на Beaujolais започва през 19-и век, когато първото такова вино е изпратено в бистрата на Лион. То става толкова популярно, че от следващата година заведенията слагат надписи "Le Beaujolais Est Arrivé!" (Beaujolais пристигна). От 60-те години насам Beaujolais се пие вече и извън Франция.
За да няма привилегировани, през 1985 г. решават да изберат дата, на която виното да излиза на пазара в целия свят и това е третият четвъртък от ноември.
Beaujolais не е тежко вино, не е скъпо и има плодов вкус, заради което се харесва дори и на тези, които не са много много по виното, а жулят концентрати.
Beaujolais е единственото червено вино, което се пие леко изстудено и затова някои го наричат „бялото вино на червените вина".
Правят го чрез процес, наречен мацерация, при който ферментират целите зърна грозде. Така се извлича сока им с минимално съдържание на танин. Точно по-ниското количество танин прави Beaujolais толкова леко.
Гроздето задължително се бере на ръка. Във Франция такова изискване има само в районите Божоле и Шампан (където правят шампанското).
Беритбата е към края на август и началото на септември. Виното ферментира само няколко дни. Следва един малко спорен процес - добавяне на захар за повишаване нивото на алкохол. Тази практика е силно критикувана заради стремежите на производителите да го направят по-качествено и добавянето на захар в последните години се избягва.
Има 12 вида Beaujolais, които се правят в 96 села в района Божоле. Алкохолното съдържание е около 10%. Ако е произведено от грозде, брано малко по-късно или пък е добавена захар, алкохолът е 10.5% и се продава с етикет Beaujolais Supérieur.
Beaujolais AOC е най-разпространеният вид, правят го в 60 села и всяка година от него пускат по около 75 млн. бутилки като Beaujolais Nouveau.
Beaujolais-Villages AOC се прави в 39 села. Малка част от него се продава като Beaujolais-Villages Nouveau, повечето остава за месец март следващата година.
Cru Beaujolais се прави в селата в полите на планините Божоле и се счита за най-качественото. То не се продава като Nouveau и може да се консумира дори и след три години от създаването си.
Beaujolais Blanc & Beaujolais Rosé - много малка част от вината Beaujolais (1%) се правят от грозде шардоне, алиготе и гаме.
Beaujolais трябва да се пие, докато е младо, защото тогава най-силно се усеща плодовият аромат. В света се опустошават около 65 млн. бутилки само в рамките на два месеца след представянето му.