Сомалийските пирати са събрали близо 30 млн. долара от откупи тази година. Това обяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в доклад за Съвета за сигурност на световната организация.

Разрастването на пиратските нападения край бреговете на Сомалия сериозно засегна търговията, засили хуманитарната криза и отслаби още повече преходното федерално правителство на африканската страна, се посочва в доклада.

От януари до октомври край бреговете на Сомалия са били отвлечени 65 търговски кораба. По оценки на ООН, от началото на 2008 на пиратите са били платени между 25 и 30 млн. долара като откупи. Тази сума не включва евентуалните откупи за 17 кораба и над 300 моряци, които все още са в ръцете на пиратите. Сред отвлечените морски съдове са украинският "Фаина", натоварен с танкове и наскоро похитеният саудитски супертанкер "Сириус Стар" с товар от суров петрол за 100 млн. долара.

Руският постоянен представител в НАТО Дмитрий Рогозин призова не само за морска, но и за съвместна наземна операция срещу бази на сомалийските пирати. Дори изпращането в района на големи военноморски сили няма да е достатъчно за ликвидиране на пиратството, аргументира се Рогозин с оценката на руски експерти.

Затова той призова НАТО, Европейския съюз и други важни сили да проведат наземна операция срещу пиратските бази по крайбрежието. Началниците на генералните щабове на страните членки на НАТО обсъдиха през последното денонощие проблема с пиратите край бреговете на Сомалия. Край бреговете на Сомалия в момента патрулират четири бойни кораба на НАТО и един руски.

Европейският съюз съобщи, че 5 или 6 негови военни кораби ще започнат съвместна мисия в района на 8 декември.

Източник: БНТ