Наемите във водещите търговски центрове в Западна Европа се очаква да продължат да се понижават, а в развиващите се икономики-да се повишават, сочат последни данни на King Sturge.

Негативната прогноза се отнася най-вече за пазарите на петте водещи икономики в Европа - Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия. Най-голяма понижение според данните ще има в британската столица Лондон, в Испания и Италия.

Развиващи се икономики като България, Чехия, Полша, Румъния и Словакия пък очакват ръст в сектора, сочат още данните на King Sturge.

Ръстът на покупателната способност на населението в тези страни и все по-сериозното строителство на големи търговските центрове ще окажат сериозна подкрепа на сектора.

Наемите на търговските центрове във водещите дестинации Букурещ, Прага и Варшава ще се повишат с повече от 10% през следващата година, става ясно още от данните .

Общият обем на инвестициите в сектора в Европа се очаква да се понижат с около 30% спрямо техния пик през 2007 г. , като ще достигнат най-ниските си нива през 2010 г.