1. Латвия, Литва, Естония

Пукането на балона на имоти в балтийските републики безспорно постави трите страни в центъра на спада.

Латвия бе сред най-засегнатите имотни пазари и особено столицата на страната й - Рига.

Цените на апартаментите там, които бяха сред най-повишаващите се преди няколко години, са загубили около 25% за годината до края на юни, според данни на водещата агенция в страната Arco Real Estate. През 2004 г. цените на имотите регистрираха повишение от 150%, за да регистрират нов ръст от 62% през 2006 г.

Пикът в цените се предопределяше от изпреварващо търсене, в основната си част спекулативно, както и липсата на достатъчно по размер предлагане на имоти.

Началото на кризата бе поставено през април 2007 г. със серия от правителствени мерки за ограничаване на спекулациите, свързани със сектора на недвижимите имоти. Забавянето на икономиката, глобалната финансова и имотна криза, повишаването на лихвените проценти бяха други основни фактори, съдействали за спада.

Подобни фактори действаха и в другите две балтийски републики - Литва и Естония, и особено в техните столици, където е регистриран спад в цените на имотите между 15 и 25% за 12-те месеца до средата на тази година.

2. Ирландия

Кризата в страната стартира след близо 17-годишен бум в сектора на недвижимите имоти. През изминалата година имотите в страната са поевтинели с 7%, а за годината до средата на тази те са загубили нови 9.5%, или с отчитане на инфлацията - 13.6%.

Средната цена на имотите се е понижила с над 37 000 евро от пика й през януари 2007 г. при ниво от 311 000 евро. За да успяват да продават новопостроените жилища, излезли през тази и миналата година, строителните предприемачи дават бонуси като коли, обзаведени кухни и бани и т.н.

Кризата в сектора стартира през февруари миналата година. През 2006 г. имотите поскъпнаха с 11.8%, а за петте години до тогава са се повишили с 71%. Цените на имотите в Ирландия за последното десетилетие почти винаги са фигурирали в топ четири на най-поскъпващите.

Причините за спада са подобни на тези в Латвия - завишено предлагане, повишението на лихвите, ограничено кредитиране, финансовата криза, както и голямата задлъжнялост на населението, на фона на забавящия се ръст на икономиката на страната.

3. Испания

Пазарът на недвижимите имоти в страната, бе един от най-добре представящите се в Европа през последните десет години, заедно с британския, като към момента е един от най-застрашените на Стария континент.

Цените на недвижимите имоти в Испания отбелязаха първото си понижение през тази година, като не са особено положителни и перспективите им за следващите няколко години. Те могат да отбележат понижение до 50% през следващите три години, според публикувани прогнози през изминалия месец на сайта El Confidencial.

Продажбите на имоти са се понижили с 36.8% на годишна база през август, до ниво от 37 744 жилища, посочиха изнесени днес данни на националния статистически институт на страната.

Сред основните причини за намаляването на броя на сделките е затрудненото ипотечно кредитиране, на фона на глобалната финансова криза. Повишението на лихвите и завишаване на изискванията към кредитоискателите са други фактори с негативно въздействие върху пазара, коментират пазарните наблюдатели. На пазара излязоха голям брой имоти през тази година.

4. Великобритания

Когато говорим за най-засегнати пазари, разбира се, няма как да подминем Великобритания. Цените на новите жилища в централните райони на британската столица Лондон са отчели понижение с 11.5% за третото тримесечие на тази година, става ясно от последните данни на Jones Lang LaSalle.

Средната цена на квадратния метър на новите жилища в централните лондонски райони е спаднала до 8850 паунда от 10000 паунда за предишното тримесечие.

Това понижение е поредното след отчетения спад от 6.8% за второто тримесечие на годината.

Основната причина за поредните понижения са негативните ефекти от световната финансова криза, според специалисти. Тук причините остават същите, след близо десетилетие на повишения.