Негативното влияние на кризата върху пазара на имоти в Румъния започва да се усеща все по-силно, като ангажира вниманието на все повече институции.

Правителството на страната прие две постановления, които се очаква да имат директен ефект върху имотния сектор, съобщава румънския бизнес портал Business Standard.

С първото постановление се понижава процентът на данъка върху жилищата, най-много за жилища с площ над 120 кв.м и пазарна оценка над 100 хил. евро, става ясно още от съобщението.

Второто постановление урежда по-добре отношенията между клиент и агент по недвижими имоти, като повечето от новите правила са изцяло в полза на клиента. Всеки агент е длъжен да се грижи за своя клиент, като му предостави най-изчерпателно всяка важна за него информация.

Според министър-председателя Калин Попеску от намаляването на данъка ще спечелят най-вече тези, които досега не са имали собствено жилище и не им се е налагало да плащат по-високи данъци за него.

Освен това намаляването на данъка върху жилищните имота на практика ще доведе и до понижение в цените им с около 14%,сочат статистическите данни.