Най-голямата животозастрахователна компания в света по пазарна стойност - China Life Insurance Co, се интересува от закупуването на азиатските активи на American International Group (AIG), информира Reuters, позовавайки се на високопоставен служител на китайската компания.

Желаем да закупим части от бизнеса на AIG, особено на места като Хонконг, Сингапур и Южна Корея, заявява мениджърът в базираната в Пекин компания.

Китайските вестници цитират днес президента на China Life, който заявява, че качеството на застрахователния бизнес на AIG в Азия е добро, но има нужда от по-нататъшно наблюдение, тъй като финансовото състояние на AIG може да се влоши.

AIG, която преди време беше най-големият застраховател в света, продава активите си, които не са от основно значение за компания, след като получи заем от 152 млрд. долара от правителството на САЩ, за да избегне фалит и понесе тежки удари от кризата с високорискови заеми.

Японският бизнес всекидневник Nikkei излезе с публикация в петък, че консорциум, воден от държавния инвестиционен фонд на Китай, в който влизат китайски застрахователи, води преговори за закупуването на 49-процентен дял в подразделението Alico на AIG. Стойността на сделката би могла да достигне до 10.6 млрд. долара.

Крайният срок на преференциалните разговори между AIG и воденият от China Investment Corp консорциум изтича в края на годината, според вестника.